Type Here to Get Search Results !

Одштампан 55. том „Православне енциклопедије“


55. том „Православне енциклопедије“ наставља са одредницама са почетним словом П, па је тако прва одредница „Пасхални спорови“ посвећена расправама о датуму празновања Васкрсења Исуса Христа, а књига се завршава студијом о Петру Дамаскину, православном подвижнику 12. века, аутору корпуса аскетских радова.


Овај нови том садржи велики број студија посвећених разним личностима које носе имена  Пафнутије и Пахомије, како канонизованих црквеноподвижнка, тако и других јерараха и црквених радника.

У целом овом тому, који се може назвати „петровски“ из разлога што биографије подвижника Цркве и друштвених радника са именом Петар заузимају у њој важно место. На првом месту треба истаћи биографију апостола Петра, коју је написао митрополит волоколамски Иларион. Уз рад је приложена огромна биографија.

У новом тому су изашле биографије Светог Чудотворца Петра, митрополита све Русије (1308-1326), светог митрополита кијевског Петра Могиле. Овде се налазе биографије двојице црногорских митрополита, светог Петра Цетињског и Петра Петровића Његоша.

Овде су и житија малопросијавших руских светих за време Другог светског рата. Нови азбучни том садржи и студије о патаренима, затим о патерику, о патријаршијским телима, књигама за певницу, о познатом америчком православном патрологу Јарославу Пеликану, као и философску студију „персонализам“.