Type Here to Get Search Results !

Филм митрополита волоколамског Илариона „Православље у Албанији“


Филм митрополита волоколамског Илариона „Православље у Албанији“ биће премијерно приказан 9. новембра 2019, а поводом 90-годишњице рођења архиепископа тиранског и све Албаније Анастасија.


Филм приповеда о историји и савременом животу ове помесне Православне Цркве. Он излаже историју Православља у Албанији почев од мисионарског рада апостола Павла и првих хришћана све до беспоштедног гоњења вере без преседана у време комунистичког режима, као и о успостављању црквеног живота после његовог пада.

Филм доноси специјалан интервју са архиепископом Анастасијем као мисионаром, богословом и писцем, за кога је везан препород Православља у Албанији. У тренутку његовог доласка у ову земљу овде је остало у животу свега 15 свештеника, док су сви храмови били срушени или демолирани. Сада је у овој Цркви подигнуто на стотине нових храмова и сви стари су обновљени. Црква има пет манастира, издаје новине и часописе, развија социјалну и харитативну службу, има Богословску академију у манастиру св. Власија, на путу између Тиране и Драча, као и једну семинарију.

Поред архиепископа Анастасија у филму учествује митрополит Корче Јован, који приповеда о времену комунистичког прогона вере, а ту су и преживели сведоци тих прогона који су прошли логоре и тамнице. Велику пажњу филм посвећује младима  који данас чине значајан удео међу православним парохијанима.

Један део филма је снимљен за време посете патријарха Кирила Албанији у априлу 2018. године.