Type Here to Get Search Results !

Верска настава - четврта година (30. Март - 3. Април 2020)


Тема часа: Питање личног, породичног и друштвеног морала


- Лични, породични и друштвени морал међусобно су повезани чак до те мере да то можемо назвати једним моралом. Личним моралом одговарамо на изазове нашег унутрашњег живота, на изазове нашег бића и живота као што су: да прихватимо вољу Божију у свом животу, да непрестано захваљујемо Богу за све.

- Породични морал везан је за нашу веру, али и за традицију. Различити су обичаји и традиције у нашем народу, али све су оне настале из наше православне вере и добиле форму и облик различитих крајева наше земље и различитих менталитета нашег народа. Зато се у оквиру породичног морала прилагођавамо већ уходаним праксама које постоје
у нашој породици и поштујемо их. На пример: ако је пракса да се за време распуста одлази код баке и деке који живе у другом месту и ако нас они жељно ишчекују, онда то треба и да урадимо.

- Друштвени морал односи се на целокупни наш народ, он је настао из наше славне историје, из опредељивања цара Лазара за Царство Небеско и из дивних примера понашања наших војника током и непосредно након завршетка Првог светског рата. Овај друштвени морал упућује нас на то да је вечни живот важнији од пролазног живота, да је Бог на страни праведних, и да зато и у победи и поразу морамо пре свега имати милости према онима који су слабији од нас и немоћни, као и да не смемо мрзети човека, већ искључиво његов грех.


Питања:

- Да ли на прво место треба да стављамо себе или свог ближњег?

- Да ли родитеље треба послушати чак и када смо уморни када нам се нешто не ради?

- Да ли треба својим доприносом, ма колико мали он био, да се трудимо да наша средина буде уређенија и мање загађена?


Видео прилог: 



Вероучитељ и катихета Бранислав Илић