Type Here to Get Search Results !

Монашење у манастиру Свете Матроне у Доњем Грбљу


Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, 7. марта на Теодорову суботу, са свештенством Свету архијерејску литургију у Манастиру Свете Матроне у Доњем Грбљу.


На велику духовну радост сабраних равноангелни чин су примиле и предале себе Господу расофорне сестре Марија и Јована и крштена је слушкиња Божија Славица, која је на крштењу добила име Матрона.

Високопреосвећени владика Амфилохије је казао да је Ријеч Божија и сам Господ који се оваплотио, присутан у свим земаљским збивањима већ 2000 година:

“Све што се догађало и што се догађа часно и божанско, истински људско, на овој земљи догађа се сагласно Његовој личности и звању, Његовом призвању нама људима. 2000 година милиони људских душа иду за Господом који је пут, истина и живот, ходе Његовим путем.”

Подсјетио је да данас поред Светог Великомученика Теодора Тирона прослављамо дивну и чудесну подвижницу Христа Бога нашега, Свету Матрону Московску којој је посвећен овај свети храм у Доњем Грбљу, мученицу и страдалницу на земљи, коју је Бог прославио у Царству Своме. Истакао је владика да је овај дивни празник обиљежен радошћу “примања ангелскога лика од стране наших расофорних сестара Марије и Јоване, а у исто вријеме печата дара Духа Светога наше сестре Славице, нове Матроне”:

“Име Славица је чудесно, преко њега ју је призвао Господ да слави живога Господа у све дане свога живота, а преко Матроне да носи Часни крст Христов и ходи за Господом.”

Нагласивши да је велики Божији дар данашње тројство које је принјето Господу, запечаћено Духом Божијим, Митрополит Амфилохије је рекао да је то Божије знамење и наставак чудеснога дјела и остваривања онога призвања јеванђељскога, Христовога, апостолскога, да носимо Христов крст по Његовим ријечима: Ко хоће да иде за Мном нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека иде за Мном.

“Тај глас Христов, ријеч Његова ево и данас одјекује у људским срцима и обнавља људске душе. И призива на истински живот по Богу, на остваривање истинског звања човјековог у Христу васкрсломе из мртвих, који ће доћи да суди живима и мртвима и Његовом Царству неће бити краја.”

Господ нас призива да се покајемо јер се приближило Царство небеско, а оно је, како је казао, у нама: “Бог као вјечна љубав који нас призива на ту и такву љубав и према Богу и према ближњима”.

Архиепископ цетињски је поручио да нас Господ који је животодавац, свјетлост овога свијета,  призива да будемо дјеца свјетлости а не дјеца таме и мрака. Да будемо свједоци те Христове свјетлости, “да се наша свјетлост свјетли пред људима да би људи видјећи наша добра дјела славили Оца нашега на небесима”.

Подсјетивши на ријечи Христове: Ако су Мене гонили, и вас ће гонити, Митрополит је казао да се оне и данас потврђује управо на нашој Цркви у Црној Гори, те да је Црква Божија гоњена и прогоњена, и да је то оно што се догађало са њом кроз сву историју.

“Гоњена је и прогоњена од владара…моћника, лажних учитеља, али Црква Божија је опстала и опстаје носећи крст Христов. И као што Христос није дошао да Му служе него да служи и живот Свој жртвује за ближње своје, тако и они који су у Цркви Божијој и носе Његов треба да су спремни да служе и живот свој жртвује за ближње своје. И тиме кроз њих да се открије Бог љубави вјечне као једино наше звање и призвање и на земљи и у вјечности”, казао је на крају литургијске бесједе Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Након што је у малом храму посвећеном Светом Пророку Амосу и Мученику Виту благословио и пререзао славски колач у част Свете Матроне Московске, Високопреосвећени владика Амфилохије је казао да име Господње прослављамо на мјесту гдје се гради храм посвећен овој подвижници и да се преко оних који се овдје прослављају обједињују сви земаљски народи:

“Тако се спајају свјетови и обједињују у један Христов боголики народ који није рођен за земљу него причешћивањем Тијела и Крви Господа Бога и Спаса нашега за живот вјечни и непролазни. Мисија Цркве је да од свих земаљских народа створи један Божији народ који се не рађа за земљу и пролазне вриједности већ за непролазно Царство Божије”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије данас је обишао и Манастир Светог Архангела Михаила у Бјелићима.