Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј: До нас стоји да никако не дамо Косово својом вољом!


На Видовдан, у недељу 28. јуна 2020. године, Његова Светост Патријарх Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Св. Лазару на Звездари.


Говорећи о Видовдану Патријарх Иринеј је рекао да ми „данас славимо велики дан и велики догађај. Славимо Косовску битку 1389. године“. То је велики догађај који је најзначајнији за српски народ јер је, како је истакао Патријарх Иринеј, „тај догађај зауставио ток наше историје, ток наше културе, ток нашег живота. Живота који је био по Христу и у Христу, а после кога је наступило време мучеништва и сведочења за име Христово, за крст часни и слободу златну“. На Видовдан је „сав српски народ пошао на Косово поље да брани оно што је најсветије за један народ: своју веру, своју историју, своју културу. Да их брани од оних који су све то рушили и газили пред собом“, рекао је Патријарх Иринеј у својој беседи.

„Косово је поново угрожено од силе много веће од некадашње Отоманске империје“ напоменуо је Патријарх Иринеј говорећи о данашњим збивањима на Косову и Метохији. "Сила отме земљу и градове, али до нас стоји да се боримо, да спашавамо, да чувамо, али никако да Косово предамо својом вољом", истакао је Свјатјејши додајући: „да Косово и Метохију морамо бранити свим средствима, а највише душом својом и срцем својим". На крају, Свјатјејши је посебно напоменуо да требамо учинити све "да се наш народ врати на Косово и Метохију".

Његовој Светости Патријарху Иринеју саслуживали су протојереји - ставрофори Бранко Топаловић, Мирослав Миленковић и Милан Топић, јереј Невенко Сукур и ђакони Драган Танасијевић, Радомир Врућинић и Предраг Пиперски. 

Својим појањем Литургијско славље је увеличао хор цркве Лазарице, а овогодишњи домаћини славе била је породица Николић из Београда.