Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј: Свети Јован Крститељ – Највећи од жене рођен!


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј данас je, на празник Рођења св. Јована Претече и Крститеља, служиo свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом празнику на Централном гробљу у Београду. 


Св. Јован Крститељ није само био претеча Господњи, него је он и пред народом посведочио да је Господ Исус Христос Онај о ком су пророци пророковали, навео је Патријарх Иринеј у својој беседи о св. Јовану. „Он је био заиста прави пророк и претеча Христов. Дошао је да наговести Његову Божанску мисију. И зато је он један од највећих пророка“ рекао је Свјатјејши. Оно што посебно карактерише св. Јована Претечу јесте чињеница да је он био не само претеча Христу у Његовом рођењу, него је био и Христов претеча у страдању. Св. Јован Претеча и Крстетељ штитећи светињу брака, пострадао је пре Господа Христа пророкујући шта ће бити и са самим Спаситељем, закључио је Патријарх у својој беседи.

На крају свете архијерејске Литургије Патријарх Иринеј је, по препоруци старешине храма Драгана Павловића, одликовао правом ношења црвеног појаса јереја Вука Матијашевића. Отац Вук је, по речима Свјатјејшег, добио своје прво одликовање због његовог труда у мисионарској делатности и изградњи парохијске заједнице. Како је Свјатјејши навео то је мала награда за будуће још веће плодове.

Патријарху Иринеју су саслуживали протојереј-ставрофор Бранко Топаловић архијерејски намесник београдски други, протојереј–ставрофор Мирослав Миленковић старешина Покровског храма на Звездари, протођакон Стеван Рапајић и ђакон Драган Танасијевић. Домаћин славе ове године је свештеник Вук Матијешевић, сабрат овог светог храма.