Type Here to Get Search Results !

Монашење у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи


У четврту недељу по Духовдану, дана 05. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи. Епископу су саслуживали игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит мр Методије (Марковић), протојереј-ставрофор Небојша Стојадинов, архијерејски намесник пчињски и протојереј-ставрофор Никола Петров, архијерејски намесник масуричко-пољаначки и босилеградски.


Посебна духовна радост и величанствени догађај, како за Епархију врањску, тако и за нашу помесну Цркву, била је чин монашења. Епископ Пахомије је у току Литургије извршио монашки постриг и замонашио брата Горана, искушеника манастира Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, давши му монашко име Прохор, по Преподобном оцу нашем Прохору Пчињском Мироточивом. До самих царских двери, пред Епископа, монаха Прохора је привео игуман Светопрохорске обитељи архимандрит мр Методије (Марковић). 

На крају Литургије, Епископ Пахомије се обратио поучном беседом, крепећи присутне и говорећи о вери капетановој, која се помиње у Јеванђељу, осврнувши се на величаствени догађај који се данас збио у Цркви Божјој, на примање монашког пострига монаха Прохора. 

По завршетку Литургије, сви присутни су честитали примање монашког пострига монаху Прохору.

Са жељом да Господу ревносно служи и  тиме задобија лично спасење, да узноси молитве Господу за сав род наш, оцу Прохору честитамо монашење. На многаја љета оче Прохоре!