Type Here to Get Search Results !

Васељенски Патријарх: И даље ћемо се залагати за отварање Халке!


У свечаној атмосфери, васељенски патријарх Вартоломеј је у недељу 5. јула 2020.г. именовао епископа Арабисоса Касијана за новог игумана свештеног патријарашког и ставропигијалног манастира Свете Тројице на Халки, који се налази где и чувена Богословска академија. Свјатјејши Патријарх је изразио наду да ће Богословска акадамија на Халки после 49-годишњег „тиховања“ бити ускоро отворена.

У својој проповеди на Божанској Литургији он се обратио новопостављеном игуману и истакао: „Мајка Црква Вас је одредила за игумана историјског свештеног манастира Свете Тројице у коме се налази Богословска академија од средине 19. века. Ви ћете служити у овој свештеној установи Велике Цркве Христове и продужити рад Ваших предштественика... Позната ми је Ваша посвећеност Мајци Цркви, Ваша благочестивост, Ваша 22-годишња служба у Халкидонској митрополији.“

Говорећи о Богословској академији на Халки која је затворена од 1971. године, упркос напорима Васељенске Патријаршије и апелима истакнутих личности из целога света да се поново отвори, он је казао: „Ове године већ је 49 година од присилног прекида рада ове богословске школе... Гајимо наду да ће бити отворена поново и настојимо на томе. На крилима наде нада никада не престаје. Знамо да нас Господ благосиља и оснажује у нашим подухватима,“ додао је Свесвјатјеши.

„Молимо се свемогућем Богу да нам подари радост поновног отварања ове Академије како бисмо чули нежне звуке звона, како бисмо позивали нове студенте на наставу њихових професора, позивали их да изучавају богословље. Али све ће се то збивати у свету где богословље мора водити дијалог, а Црква мора пружати сведочење о свом доприносу и преображају света.“

Васељенски Патријарх је одслужио Литургију у манастирском католикону (саборној цркви) уз саслужење више митрополита, међу којима је био и Максим Силивријски.


Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Инфо-служба СПЦ)