Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Претња Светој Софији је претња читавој хришћанској цивилизацији!


Предстојатељ Руске Православне Цркве патријарх московски и све Русије Кирил дао је изјаву поводом разматрања претварања цркве Свете Софије у Цариграду у џамију.


Дубоко сам забринут поводом позива појединих турских политичара да се преразмотри статус музеја Свете Софије, једног од највећих споменика хришћанске културе. Саграђена у 6. веку у славу Христа Спаситеља, ова црква је од великог значаја за свеколико Православље, а посебно је поштована у Руској Цркви. Изасланици кнеза Владимира прекорачили су праг ове цркве и били су задивљени њеном небеском лепотом. Чувши њихов извештај, Свети Владимир је примио крштење и крстио историјску Русију, која је после тога развила нову духовну историјску димензију - хришћанску цивилизацију.

Многи нараштаји преносили су нам дивљење на достигнућима ове цивилизације, чији део смо и ми. А Света Софија је увек била и остаје један од њених побожно-поштованих символа. Лик ове цркве дубоко се урезао у нашу културу и историју, дајући снагу и надахнуће нашим архитектима у прошлости у Кијеву, у Новгороду, Полоцку – у свим већим центрима духовне изградње древне историјске Русије.

Било је тешких, понекад веома тешких периода у историји односа између Русије и Цариграда, но, с горчином и негодовањем руски народ је одговарао у прошлости, а одговара и сада на сваки покушај да се унизи и погази хиљадугодишње духовно наслеђе Цариградске Цркве. Претња Светој Софији је претња читавој хришћанској цивилизацији, а то значи - нашој духовности и историји. Све до данас Света Софија остаје велика хришћанска светиња за сваког руског православног верника.

Дужност је сваког цивилног друштва да одржава равнотежу, да измирује противречности у друштву, а не да подстиче размирице у њему; да помогне сједињењу људи, а не њиховом дељењу.

Данас се односи између Турске и Русије динамично развијају. Истовремено треба имати на уму да је Русија земља с већинским становништвом које исповеда Православље и, отуда, оно што би се можда збило са Светом Софијом нанело би велики бол руском народу.

Надам се да ће турско државно руководство бити трезвено. Очување садашњег неутралног статуса Свете Софије, једног од највећих ремек-дела хришћанске културе, храма–символа за милионе хришћана у целом свету, послужиће даљем развијању односа између народа Русије и Турске, учвршћивању међурелигијског мира и сагласја.


Извор: Patriarchia.ru (с руског Инфо-служба СПЦ)