Type Here to Get Search Results !

Јеромона Доситеј (Радивојевић): Преобразимо себе ради сусрета са Богом!


У манастиру Светог Георгија у Ћелијама колубарским на дан Светог Преображења Господњег, 19. августа 2020. године, свету службу Божију служио је јеромонах Доситеј Хиландарац, игуман ове светиње Богом спасаване Епархије шумадијске.


“Преображење Господње је обећање будућих добара” указао је на почетку беседе о. Доситеј. “Једно је што ми говоримо у проповедима и у причама како се Бог јавио у телу и како је тајанствено дошло до сједињења Бога и човека, а сасвим је нешто друго то гледати очима: када се из тог оваплоћеног тела угледају зраци Божанске Светлости, оних нестворених енергија које излазе из Суштине Божије. То су свети оци називали виђење Славе Божије” појаснио је о. Доситеј, који је у наставку говорио и о Апостолима које је Господ Исус Христос повео на гору Тавор и старозаветним пророцима који су се Господом на гори и појавили.

“Није сијање Његово било само тад на Тавору, Он је духовно увек сијао. Овде се ради о духовној светлости, о енергијама Божанства које се не могу видети материјалним очима, већ се виде на духован начин” указује о. Доситеј у беседи. “Видети лице Божије, као што Бог јесте - ко то може поднети” упитао је о. Доситеј, објаснивши да је Апостолима “Бог дао да виде оно колико су могли да виде Њега у слави, да сија тим блаженством, славом Својом какву нико нема”.

“Господ је овим откривењем или Богојављењем, како се Он на гори Тавору открио овој тројици ученика, охрабрио њих за даље, за оно што је требало да се деси, да не забораве да су Га видели у тој слави, него да сећајући се на то виђење, имају снаге да верују да је Он јачи од смрти и да ће победити смрт”, поучио је о. Доситеј.

Отац Доситеј је у наставку протумачио и “светлосни мрак” који је “Тајна неизрецива, сусретање са Богом, како кажу свети оци, јесте најдубље Богословље и теологија који се не постижу академским истраживањима и знањима која се скупљају, него сусретањем с Богом, лицем к лицу”.

“Преображење Господње говори о свима нашим Светим тајнама које примамо, јер да бисмо дошли до тога да можемо да гледамо Бога у слави, ми треба себе да преобразимо” наглашава о. Доситеј који упућује да треба да будемо попут блажених чистога срца који ће Бога видети.

“Љубављу ћемо победити страх који је обузео срца многих” подвукао је о. Доситеј и подсетио да “савршена љубав изгони страх напоље”.