Type Here to Get Search Results !

Верски мозаик: Документарни филм „Светопретечева црква у Сомбору“

У оквиру Верског мозаика Србије, на Другом програму РТС-а, у недељу 18. октобра емитован је документарни филм „Светопретечева црква у Сомбору“. 


Светопретечева црква у Сомбору, или како је још у народу позната Мала црква, непокретно је културно добро Србије од изузетног значаја, као једино здање са овим статусом у прелепом граду Сомбору на северу Бачке. Кроз три столећа храм Рођења Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег у Сомбору је један од два духовна светионика православних Срба у овом граду који у свом данашњем облику Господа Бога и Светог Јована Крститеља слави пуних 230 година. Поводом овог великог јубилеја, чији значај надилази градске оквире, сомборски Светопретечинин храм је недавно био домаћин славе Епископије бачке. 

У емисији Верски мозаик Србије гледаоци ће кроз документарни филм о овом храму Божјем - његовим саздатељима, свештенослужитељима, приложницима, живопису, драгоценостима црквене ризнице - сазнати доста и о богатој и узбудљивој повести верног народа овога краја. Ово најновије документаристичко филмско остварење, урађено по благослову Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког, сомборског, сегединског и јегарског др Иринеја, води нас од времена у ком су апостоли проносили Реч Господњу кроз широку Панонију, до доласка наших предака и њихове непрекидне борбе за опстанак српског рода и вере православне, затим стварања прве градске насеобине у средњем веку на тлу данашњег Сомбора и херојске заједничке борбе хришћана против Турака, развоја града Сомбора и његових цркава у временима слободе, као и великих искушења која је српски народ голготски истрпео у временима ропства и безакоња.


Извор: Инфо-служба СПЦ