Type Here to Get Search Results !

Бечки кардинал: Саучешће поводом упокојење патријарха Иринеја

Кардинал Кристоф Шенборн дубоко је погођен смрћу српског православног патријарха Иринеја. У писму саучешћа Српској Православној Цркви бечки надбискуп је изјавио: „У жалости због смрти једног од великих православних патријараха, сједињен сам у молитви са Српском Православном Црквом и српским народом који оплакује смрт патријарха Иринеја. У тешким временима патријарх Иринеј је „неуморно објављивао радосну вест о васкрсењу људима у југоисточној Европи, али и у дијаспори Северне Америке, што је једини важни одговор на кључна питања о томе где, где и зашто живота,“  пише Кардинал.


Патријарх Иринеј је „после прекида услед политичких збивања, допринео наставку званичног теолошког дијалога између Православне и Католичке Цркве на међународном нивоу 2006. у Београду“ . У то време патријарх Иринеј је још увек био епископ нишки, подсетио је Шенборн: "Екуменску инспирацију црпио је из чињенице да је тај српски град био родно место цара Константина Великог. Нека Господ богато награди његово сведочење о истини и његов пастирски рад .“

Кардинал  Шенборн се последњи пут састао са патријархом Иринејем за време своје посете Београду новембра 2018. године. У то време Патријарх је био пре свега захвалан што су српски православни верници тако добро примљени у Аустрији и што се тамо осећају као код куће. Такође је позитивно нагласио да је Бечка надбискупија уступила цркву у Нојлерхенфелду Српској Православној Цркви 2014. године. Српски  патријарх је последњи пут посетио Аустрију 2010. године.


Извор: Инфо-служба СПЦ