Type Here to Get Search Results !

Прота Стојадин Павловић о блаженопочившем Патријарху Иринеју


Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијског Управног Одбора и духовник у Светосавском храму, за Радио „Слово љубве“ је истакао неколико врло битних сегмената из живота блаженопочившег Патријарха српског Иринеја.


Звучни запис разговора


Напоменуо је да је монашки пут који је Патријарх одабрао био у временима када је веома тешко било носити мантију. „Нарочито сведочим о патријарашком путу Његовом“, рекао је прота Стојадин и додао: „Један од важних послова, које је најздушније и најбратскије преузео од почившег Митрополита Амфилохија, био је наставак изградње Храма Светог Саве и тог посла се врло приљежно прихватио“. Потом је о. Стојадин Павловић истакао: „Један од мени најдражих и истовремено најтежих послова је оснивање ТВ Храм, које је Патријарх подржао и због чега остајем благодаран што смо такав црквени медиј могли да установимо. Част ми је да сам био у Његовом друштву приликом канонских и осталих посета“. 

Прота Стојадин се присетио анегдота везаних за издавање фотомонографија које сведоче о Патријарховим активностима и посебно напоменуо да је заиста фасцинантно колико је блаженопочивши Патријарх Иринеј редовно вршио богослужења. „Крепак духовник и свештенослужитељ, заиста је имао потребу да кроз литургијски дијалог са самим Христом потражи одговоре на многа питања и многе нејасноће, које су се појављивале у време боравка Његовог на трону патријарашком“, казао је за Радио "Слово љубве" протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.


Извор: Радио Слово љубве