31.01.2021.

Епископ Јован: Без човекољубља нема Богољубља и без Богољубља нема човекољубља

Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ г. Јован, уз саслужење више свештеника, прослављен је, у недељу 31. јануара 2021. године, Свети Атанасије Велики, храмовна слава Храма у земунском насељу Плави хоризонти.


Двострукој благодатној празничној радости допринело је и рукоположење Томислава Крчмара у чин ђакона. О чему је у својој поуци рукоположеном ђакону говорио Преосвећени Епископ Јован нагласивши да је му од данас молитва најпреча, „јер од данас приступа Светом престулу, а то није никакав предмет. То је живи Бог. Због тога, кад год будеш служио Литургију спремај се, колико је бар могуће човеку да се спреми.“ „Читај, учи се, јер ти данас, дете моје, полазиш у први разред основне школе. Али које школе? Свештеничке. Зато ти треба, као оном малом детету, да степеницу по степеницу узрасташ, да би те Господ препознао“ поучио је Епископ Јован новог ђакона, свештенство и верни народ о смислу свештеничке службе. Након поучног слова Епископа Јована, исповедно писмо је прочитао духовник Томислава протојереј – ставрофор Петар Лукић, старешина Саборног храма у Београду.

Након читања Светог Јеванђеља Преосвећени Епископ Јован беседио је о величини и важности Светог Атанасија. „Црква га је са правом назвала великим, не толико због учиности његове, иако је био веома учен, него га је назвала великим по Духу Божијим, којим је он живео у овом земаљском животу. Назвала га је великим и по разуму којим је он ревновао за истину, правду и љубав Божију. За ревност вери Православној,“ закључио је Епископ Јован.


Извор: Радио Слово љубве / Телевизија Храм