Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Кад Љубав достигнемо све друго ће нам бити и јасно и достижно

У суботу пред Празник Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, 2. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у милешевском параклису Свете Касијане. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Православна Црква данас се молитвено сећа, између осталих, и на Светог Игњатија Богоносца о ком је Епископ Атанасије у беседи рекао: – Свети Игњатије Богоносац целога свога живота није могао своју пажњу да одвоји од Господа Христа и Његових заповести због љубави коју је имао према Њему, и та љубав била је најјача када је свој живот имао прилику да положи за Њега.

– И Свети из рода нашега кога помињемо данас, Данило Други, показао је исту ту блискост са Богом. Јер, Господ је стожер живота правоме хришћанину, и он из рода нашега, у име свих, прославио је Господа држећи се Његових заповести, служећи Њему беспрекорно. Забележено је да је био тврди подвижник сваке врлине, да је Цркву хранио догматима истините вере, истинама вере православне, и бранио је од кривоверја.

– Истине вере су утврђене, оне су у Цркви. Не може неко да их сам по себи описује мимо оне учвршћености која постоји у Цркви, а та тенденција искривљивања појављивала се и у оно време. Али је Свети наш отац Данило Други, Архиепископ српски, заштитио нашу Цркву на овим просторима. Тако да то што ми имамо чврсту и чисту веру, чисто православно исповедање по Символу вере који читамо, јесте захваљујући овим Светим Оцима који су ревновали за чистоту вере, нагласио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска