Type Here to Get Search Results !

Епархија тимочка: Одржана редовна седница Епархијског савета


У четвртак, 4. марта 2021. године, поводом одржавања редовне седнице Епархијског савета, архимандрит Козма, игуман манастира Буково, служио је Чин призива Светог Духа у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Светој служби присуствовали су Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, архијерејски намесници Епархије тимочке и остали чланови Савета. Епископ Иларион је у беседи благословио чланове Савета пожелевши им успешан рад на корист и добро Цркве и верног народа.


Седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора, којом је председавао владика Иларион, одржана је у сали зајечарске Црквене општине. ЕУО је поднео детаљан извештај о раду у протеклој години и оствареним резултатима на пољу обнове и изградње цркава и парохијских  домова, уз напомену да је упркос тешкој години задржан ниво из 2019. На састанку је истакнуто да је Епархија тимочка добила потврду Патријаршијског управног одбора за оснивање двају наменских фондова – Фонда Верског добротворног старатељства и Пољопривредно-шумарског фонда.

Када је у питању финансијско пословање, констатовано је да је ЕУО правовременим одлукама и мерама штедње дао добар одговор на кризу изазвану пандемијом вируса Ковид-19. Изгласан је и предлог свештенства да се из црквених каса одвоје додатна средства за фонд ВДС-а у висини од 1% свих буџета. Такође, похваљена је иницијатива чланова Савета да се при Епархији оснује радна група која ће имати задатак да планира самоодрживи развој Епархије и направи дугорочну стратегију у оквиру могућности и расположивих епархијских капацитета. На крају седнице Епископ Иларион је заблагодарио свима на одзиву, конструктивном деловању и подршци у раду ЕУО-а, и благословивши присутне пожелео им добро здравље и успешну наредну годину.


Извор: Епархија тимочка