Type Here to Get Search Results !

Владика Херувим: Христос је вечно Добро, вечна Правда и Истина


У Недељу Месопусну, 7. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у Преображењској капели манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.


Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Богонадахнуту беседу након заамвоне молитве проузнео је Епископ Херувим:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Драга браћо и сестре, часни оци, нека вам буде на здравље и спасење Света Литургија и овај недељни дан који нас је сабрао око Тела и Крви Господње. Дошли смо како бисмо осетили благослов и присуство Божје, јер живот свих нас треба да је усмерен ка Христу и да се Христом испуњава. Кроз Свету Четрдесетницу требамо свој живот и своје биће да усмеравамо ка Христу, како би Њиме били преображени. Христос је вечно Добро, вечна Правда и Истина. У свету не можемо наћи правду и истину. Једино у Христу можемо доживети пуноћу ових појмова, тада они задобијају димензију вечности. Човек и сам постаје вечан усмеравајући се ка вечности.

Христос пролази кроз страшна страдања да би отворио Рајске двери и човеку омогућио вечни живот. Кроз данашње Свето Јеванђеље по Матеју можемо и видети да је суштина нашег живота. Све оно што се огледа у Христу вечно је и непролазно и није подложно никаквој сумњи. Сведоци су смо да је свет испуњен сумњом, сумњом у Цркву, у човека и све оно што је добро и вечно. Морамо имати веру да је међу нама Христос који нас позива и сједињује у Заједницу вечности. У Цркви бивамо сједињени у љубави и промислу Божјем.

Онолико колико је то у нашој моћи у Светој Литургији испунили смо целокупни Домострој нашега спасења. Осетили смо Тајне вечности, да смо сједињени у Христу и да је благослов Божји на свима нама.

Нека би Господ дао да нас тај благослов увек руководи и да сав ток поста изнесемо врлински како би нам то било уписано у Књигу вечнога живота.

Живели, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска