Type Here to Get Search Results !

Владика Јустин: Спасење душе се догађа кроз одрицање од света и свега у свету


У манастиру Преображењу Овчарском, на вечерњој служби уочи празника Уласка Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин је постригао у чин мале схиме искушеника Петка Пауновића, давши му име Теофан, по Светом Теофану Затворнику.


Светом чину присуствовало је монаштво из овчарско-кабларских манастира, из манастира Вољавче, Згодачице, Раче и Јазка, као и многобројно свештенство и верни народ.

Обукавши новог монаха у анђелски чин, Преосвећени Владика се очинском беседом обратио њему и свима присутнима, подсетивши да се монашки пут састоји у идењу за Христом.

- Спасење душе се догађа кроз одрицање света и свега у свету, узимање благог јарма Христовог. Новопострижени монах је данас примио свеоружје да се бори за спасење себе и целог света. То чини кроз пост и молитву. По поуци светогораца, морамо проливати сузе и крв за спасење света. У овим данима уочи Васкрса, пратићемо све догађаје из страдалних дана нашега Господа молећи се да у учествујемо у Његовој победи над смрћу, рекао је владика Јустин.


Извор: Епархија жичка