Type Here to Get Search Results !

Епископ Арсеније: Свети Василије Острошки - најдивнији угодник из рода нашега


На дан када молитвено прослављамо Светог Василија Острошког, у среду, 12. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију на трему Храма Светог Василија Острошког у нишком насељу Дуваниште.


Звучни запис беседе


Преосвећеном Владики саслуживали су свештеномонаси и свештеници Епархије нишке.

Након читања зачала из Светог Јеванђеља по Луки, Владика Арсеније одржао је надахнуту беседу блаженствима о којима је говорио јеванђељски одељак, рекавши да је истински пример свих врлина којима човек треба да се испуни да би био учесник у Царству Божијем и без којих је незамислив вечни живот - управо Свети Василије Острошки Чудотворац.

Благољепију Свете Службе допринело је богонадахнуто одговарање са певнице за којом су били ђаци Богословије и студенти Теологије, као и молитвено учешће верног народа који гаји велику љубав према Светом Василију.

Овогодишњи домаћин славе био је др Хаџи Небојша Станковић, адвокат из Ниша са породицом, који је велики доброчинитељ Епархије нишке, а ову дивну дужност за наредну годину преузео је господин Богољуб Младеновић из Ниша.

У порти храма, пре Свете Евхаристије на поклоњење је изложена митра Светог Василија Острошког Чудотворца, а колико је велика љубав и поштовање Нишлија према Светитељу великом заштитнику Ниша, видело се и по мноштву људи, који су дошли да се поклоне Његовој митри и узму молитвено учешће у прослави празника, упркос томе што се празник ове године пада на радни дан.

Иначе, митра Светог Василија Острошког је велики благослов који нишка Епархија има, а који се о сваком прослављању спомена Светог Василија Острошког износи пред верни народ, који одаје поштовање и прима благослов овог дивног Светитеља.

Традиционална Литија не одржава се другу годину заредом због мера за спречавање ширења пандемије вируса Ковид 19.

Радио Глас је реализовао директан видео пренос Свете Евхаристије на Фејсбук страници Радија Глас, а снимак је доступан на Фејсбук страници нашег радија.

Братство храма ће у току дана читати и акатист и служити вечерњу службу од 18 сати.

Храм Василија Острошког у нишком насељу Дуваниште гради се од краја 2016. године, када је освећен камен темељац, а да би један од најлепших храмова наше Епархије био завршен потребно је учешће свих нас. Како је рекао, старешина храма протојереј Предраг Радосављевић, велики је благослов за једну генерацију да има ту прилику да гради један храм.


Извор: Епархија нишка