Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Толико се Свети Василије приближио Богу да је постао сасуд Божије силе, Божије мудрости, Божије благодати.

 

Прослава дана Светог Василија Острошког, заштитника Саборног храма у Пријепољу и целог града, почела је у навечерје празника, у уторак 11. маја 2021. године свечаним празничним вечерњем са Петохлебницом које су служили протојереј Бранислав Стојановић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић, у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија.


Звучни запис беседе


Сутрадан, 12. маја 2021. године, на сам дан празника Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије. Саслуживали су архијерејски намесник бјелопољски из Епархије будимљанско-никшићке протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Дарко Јовић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, парох пријепољски протојереј Бранислав Стојановић, протођакон Иван Савић и ђакон Милорад Петровић.

Након заамвоне молитве испред храма је освештано славско жито и пререзан славски колач које је припремио Пријепољац Иван Љујић са својом породицом као домаћин овогодишње прославе.

Поздрављајући сабрани верни народ и честитајући Празник Епископ Атанасије је рекао: – Слављење и прослављање таквих људи Божијих као што је Свети Василије Острошки је један велики догађај у животу свакога ко у томе учествује, ако се прославља на прави хришћански православни начин. Јаче је то него прочитавање било какаве књиге, без обзира колико она била садржајем мудра, наравно, сем читања Светог Писма које је Књига над књигама. Слављење таквих људи може да буде тако делотворно да из темеља измени човеку живот и да га покрене у правом смеру, да оснажи човека.

– Загледајмо се у човечност коју данас прослављамо. Рођен је од благочестивих родитеља. Основна његова карактеристика јесте његово определење у младости. И песма каже да је од младости Свети Василије себе предао Богу и то не делимично него потпуно. И касније је, због таквог определења и таквог предавања себе Богу, разрастао се у једног духовног горостаса. У себи је развијао само позитивна, добра и племенита стремљења, љубав на првом месту, према Богу и према ближњима. Приближио се Богу, и славећи њега и људе који су се, као и он, приближили Богу, они могу и нас приближити Богу.

– Бог воли своју децу, свој народ, зато му даје учитеље у сваком времену, учитеље и водитеље. И ето, дао је и Светог Василија. Толико се Свети Василије приближио Богу да је постао сасуд Божије силе, Божије мудрости, Божије благодати. И он је присутан свуда где га човек призове. Славећи Бога и Његовог угодника ми се поново враћамо чвршће и озбиљније томе што нам он препоручује. Свети Василије јесте велики чудотворац али сва његова моћ је од Бога, Бог му даје и он нас усмерава Богу, поручио је Епископ Атанасије верном народу сабраном код храма Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Након Божанске Литургије, за све госте, домаћин овогодишње славе је припремио послужење, трпезу љубави у порти храма па су се сви скупа, саборно и послужили, а пре свега славским житом и колачем. За домаћина идуће године пријавили су се браћа Драган, Александар и Владан Топаловић из Сељашнице.

Уобичајене литије градским улицама ни ове, као ни претходне године, није било, због тренутне епидемијске ситуације, али је ради благосиљања целог града прошло возило на коме је била икона Светог Василија, а свештеници су са возила све пролазнике кропили освештаном водицом.


Извор: Епархија милешевска