Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Молимо се Господу и Светом Василију да болесне оздрави, здраве сачува, немоћне оснажи, да залутале врати на пут покајања


У среду 12. маја 2021. године, када наша Света Црква прославља Светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Тајну Јелеосвећења и Свету архијерејску Литургију у манастиру Каленић.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Вељко Гашић, протојереј-ставрофор Милић Марковић архијерејски намесник левачки, протојереј-ставрофор Радован Марковић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протојереј Огњен Гребић, јереј Мирољуб Симеуновић, јереј Слободан Савковић, јереј Бојан Стојадиновић, јереј Борис Милосављевић, јереј Горан Јовановић, јереј Срђан Ђорђевић и протођакон Иван Гашић.

Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

Беседу је Преосвећени Владика Јован започео речима да онај који мисли да је изнад неког другог, подцењује лик другог човека, који је лик Божији. То само чине горди људи који хоће да се надмудрују, да скрену пажњу на себе. Не схватајући да немамо ми шта да скрећемо пажњу на себе, осим да гледамо своје грехе. А Бог ће знати, када се ми молимо за опроштај грехова, када се исповедамо, када се кајемо, где и на које место да нас постави.

Данас прослављамо великог угодника Божијег, који је из рода нашега, који је тело од нашег тела и крв од наше крви, Светог Василија Остошког Чудотворца. Молимо му се да се моли за нас, јер су нам потребне молитве наших Светитеља и не само наших него целог Православља. Потребно је да молитва буде из чистог срца, јер такве молитве Бог прима. Зна Господ шта нама треба пре него се ми помолимо, само ако ми знамо да се молимо. Бог зна када ће услишити нашу молитву, да ли данас или сутра или за годину, није то ни мало важно, већ је важно да ми верујемо у Бога и да се молимо смирено. Да смиримо и наше срце и наш ум са речима које изговарамо. Преосвећени је посебно позвао све присутне да се помоле Светом Василију Чудотворцу, сви они који су присуствовали Светој Тајни Јелеосвећења и тајни над тајнама-Светој Литургији, да молитве буду на исцељење и душе и тела. Нама треба и исцељење и душе и тела, али на првом месту да се молимо за исцељење душе, јер ако је душа здрава и тело ће бити здравије. Потребне су нам молитве Светих, јер видите и сами у каквим смо невољама, не само ми већ и цели људски род. Од ове пошасти, која нас је снашла, једино Бог може да нас избави. Али то не значи да треба сада да занемаримо лекарску службу, јер је њима Бог дао до које мере могу да учине. Бог даје човеку дар и да чудотвори, само ако има веру и ако живи по тој вери. Зато народна изрека каже лекар лечи, а Бог оздрављује. Молимо се Господу и Светом Василију да болесне оздрави, здраве сачува, немоћне оснажи, да залутале врати на пут покајања и Цркве, пут спасења.

Епископ је пожелео да освећено уље и брашно буду на здравље и на спасење, опомињући да не треба механички узимати ове дарове, већ са молитвом, макар “Оче наш” или “Богородице Дјево”.

По заамвоној молитви пресечен је славски колач, подељено је освећено уље и брашно, а након послужења за све присутне уследила је трпеза љубави коју је својим залагањем и љубављу приредило сестринство манастира са настојатељицом игуманијом Нектаријом монахињом.


Извор: Епархија шумадијска