Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свети Василије Острошки је наш усрдни молитвеник пред Васкрслим Господом

 

Радуј се, ковчеже најлепших дарова! Радуј се, изворе у коме се умивамо сузама покајања и опраштањем! Радуј се, јер у себи подиже жртвеник љубави јеванђељске! Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега!

Храм Светог Василија Острошког у краљевачком насељу Кованлук, данас је прославио велики празник и своју храмовну славу. Прослава је почела дан раније 11. маја 2021. године вечерњом службом коју је служио Архијерејски намесник пожешко-ариљски Драган Стевић, док су саслуживали јереј Бојан Милошевић, старешина храма у Ариљу, протонамесник Дејан Марковић, протођакон Милутин Балтић и ђакон Стефан Милошевски, уз предивно појање појаца из Храма Светог Саве и Храма Светог Василија Острошког. Овом прелепом догађају присуствовало је мноштво верног народа из Ариља, Краљева и околине.

Славље се наставило и следећег дана када су свештенство и бројни народ са радошћу и у молитви дочекали свога пастира, Епископа жичког Господина Јустина. Света Архијерејска Литургија је почела у 9 часова, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), Архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића, Архијерејског намесника жичког протојереја–ставрофора Ненада Илића, старешине Храма Светог Василија Острошког протојереја Ивана Радовановића, као и протођакона Александра Грујовића. Епископ Јустин је одржао надахнуту празничну беседу која ће дуго остати у умовима и срцима присутног верног народа.

Красоти богослужења својим појањем допринели су појци Храма Светога Саве, као и појци Храма Светога Василија Острошког. На Литургији су били присутни и свештеници из братства Храма Светога Саве на челу са старешином протојерејом Радојем Сандом, из Храма Свете Тројице у Краљеву на челу са старешином протојерејом–ставрофором Јованом Ђоремом, из Храма Живоносног источника у Врњачкој Бањи на челу са старешином протојерејом Чаславом Јовановићем, као и братство Храма Васкрсења Лазаревог у Жичи. Такође, били су присутни и припадници градске власти, школства и војске нашег града.

Славље се наставило током целог дана, док су реке верника из ближе и даље околине посећивале цркву и узносиле молитве. Славље се завршило у 17 часова вечерњим богослужењем и читањем Акатиста Светоме Василију од стране протонамесника Мирољуба Попадића, док је порта и даље била испуњена верним народом наше Свете Цркве. Нека Господ услиши наше молитве на добробит и корист свих нас.


Извор: Епархија жичка