Type Here to Get Search Results !

ТВ Храм: Духовник - О браку


Питање духовнику: 

Ако је дјевојка у вези са другим мушкарцем и имају полни однос и жели да се растане од њега да би била са мном, да ли на то она и ја имамо право пред Богом или је дужна да се уда за њега, као и да је он узме за жену?


Одговор духовника: 


У Мојсијевом закону, постоји доста одредби које говоре о овом питању. Пре свега подразумевало се да девојка ступа у брак невина. Ако би се испоставило да није невина ступила у брак, муж је могао да за то оптужи како њу саму, тако и њене родитеље. У понеким ситуацијама је била чак предвиђена и смртна казна за такву девојку, у зависности од тога на који је начин изгубила невиност: да ли својевољно, или под присилом.

Премда оваква правила звуче сурово за уши савременог човека, у самој суштини често су ове заповести имале намеру да заштите жене јер су у оно време, имале статус једва нешто мало бољи од робова. Пошто је Мојсијев закон обавезивао мужа и на неки начин ограничавао мужевљеву слободу, дешавало се да муж убије своју жену, како би се ослободио обавеза и можда поново оженио. Због тога је Мојсије додао одредбу по којој муж има право да уколико је незадовољан својом женом, да је отпусти од себе, дајући јој књигу отпусну. Ако би који мушкарац одузео невиност још увек неиспрошеној девојци, и ако у томе буде затечен, био је по закону дужан да је узме за жену и то без права да је икада отпусти. Да није постојало овакво правило, онда би та девојка била у смртној опасности уколико је касније удају за неког другог човека. Дакле, на основу те заповести, не треба извлачити закључак да девојка није имала више право да се уда за другог човека, већ је смисао те заповести био да се та девојка заштити од опасности у којој би се нашла ако се уда за другог човека. И додатно та заповест је на неки начин кажњавала тог мушкарца, лишавајући га могућности да ту жену икада отпусти.У наше време, ако би се такве заповести дословно примењивале, тешко да би остала која девојка у животу. Ми данас можемо о томе мислити шта год хоћемо, али не можемо се правити као да то није тако.

Саветујем ти да читаш више Нови Завет, док Стари Завет, нарочито Мојсијеве књиге закона и поновљених закона, можеш слободно заобићи или ако их и читаш, читај их више информативно. Иначе ћеш се често наћи у забуни како да примениш сва та правила на свој живот. Добардео тих правила имао је одређену врло прецизну сврху за Израиљце оног времена; док је за данашње прилике често та сврха или већ давно превазиђена, или постоје други механизми како се та сврха постиже. Данас се ни једна девојка не боји да ће бити каменована, ако не ступи у брак невина. Каменовање таквих девојака се данас не дешава, па самим тим и ова заповест која таквој девојци обезбеђује неку заштиту у виду обавезе оног мушкарца са којим је изгубила невиност да је узме себи за жену. То данас једноставно нема смисла, тако да је то правило превазиђено.Ако дакле желиш да ожениш ту девојку, и ако она жели да се уда за тебе, онда сте слободни да ступите у брак, (барем што се тиче ове Мојсијеве заповести). Свакако да постоје и друга правила која треба испоштовати у погледу степена сродства и других евентуалних препрека да ступите у брак. Претпостављам да немате никакве друге препреке, о томе се ипак посаветујте са својим парохијским свештеником.Хтео бих још да напоменем да се сви закони и правила прописују како би се уредио живот људи на Земљи. Свако од правила има за циљ да спречи одређену штетну појаву. Најпре се та штетна појава уочи тако што се довољно често догађа.

Затим се уводи правило које има за циљ да ту штетну појаву или сасвим спречи и искорени, илиако то није могуће, оно бар да отежа такав сценарио. Кад се нека штетна појава не би догађала међу људима, онда не би било ни потребе да се неко правило додаје у закон. Тако да нам законска правила омогућују да на неки начин стекнемо увид у то какве су сепојаве догађале у друштву у време када је то правило настало.Сва историја нам сведочи о томе да до сада ни један закон није успео да реши све проблеме људског друштва. Једини начин да се одстране сви проблеми из међуљудских односа био би да се сви људи строго држе своје савести и да нико не чини оно што му савест не одобрава. Но, тако нешто се у стварности не дешава. Стога су правила закона ту да и оне који су своју савест помрачили и ућуткали, подстакну да живе не наносећи штету другим људима. Правила топокушавају да постигну било претњама за рђава дела, било давањем каквих повластица онима који чине добро.Замишљајући идеално људско друштво у коме на пример нема прељубе, било би сасвим логично и оправдано имати такав закон по коме момци и девојке у бракступају невини. Да би се тако нешто постигло, било је неопходно да младићи и девојке ступају у брак још врло млади и самим тим неискусни. Због тога су родитељи уговарали бракове за своју децу. И то је свакако имало својих предности. Јер родитељи обично добро познају своје дете, имају више животног искуства и најчешће ће донети исправније одлуке од свог незрелог детета. Међутим, нису сви родитељи гледали како да направе најбољи могући избор за своје дете узимајући првенствено у обзир интересе свог детета. Многи су тај избор чинили узимајући у обзир само неке аспекте, као на пример материјално благо.

Отуда је литература препуна трагичних љубавних прича, у којима су млади били принуђени да ступе у брак који није заиста био у њиховом најбољем интересу, или су били спречени да ступе у брак који би био у њиховом најбољем интересу. Кривица за такве трагичне љубави, се често налази у законима по којима родитељи уговарају брак за своју децу. Отуда су се генерације и генерације бориле против таквих правила и ето данассу младићи и девојке углавном потпуно слободни да сами себи изаберу брачног друга. И рекло би се да је постигнут неки напредак. Међутим, статистике показују да су данашњи бракови, много мање стабилни од оних које су склапали родитељи. Све се касније ступау брак, и све је више оних који никада не ступе у брак.Људско друштво се пре сто педесет или више година суочавало са једном врстом проблема, па су била неопходна одређена правила и закони. Данашње друштво се суочава са другачијим проблемима, па су неопходни другачији закони и другачија правила. У сваком случају, ма како да дефинишемо та нова правила, прилагођена проблемима нашег друштва, скоро је сигурно да ће се појавити нови проблеми, да ће неки људи наћи рупу у закону, и да ће после неког времена бити потребно да се правила ревидирају и допуне.Не треба се дакле много ослањати на писана правила и законе, јер ће они увек заостајати за проблемима људског друштва. Треба их свакако прочитати и упознати, али пре свега се треба држати своје савести.

Савест треба стално ослушкивати и када нешто савест приговара то се не сме игнорисати, већ се за то ваља што пре покајати и исповедити. Ако будеш пазио на своју савест, ако се искрено будеш кајао за све оно за шта те савест опомене, и ако будеш пажљиво ослушкиваосваки, па и најнезнатнији сигнал своје савести, увек ћеш доносити исправне одлуке у свом животу. Чак и када те снађу какве невоље, увек ћеш наћи добар излаз.


Извор: Телевизија Храм