Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије посетио Васпитно-поправни дом у Крушевцу

 

Његова Светост патријарх српски Порфирије данас је, по сопственој жељи, посетио Васпитно-поправни дом у Крушевцу, где је разговарао са штићеницима и обишао новоизграђену Цркву Светих Филимона и Онасима у кругу ове установе.


- Искрене честитке пре свега, онима који раде овде, а онда и држави, Министарству правде, које је надлежно за установу-каже патријарх Порфирије.

-Поред честитки, наравно, спремни смо и на сваку врсту подршке, тим пре што је подигнут храм,јер верујемо да разни проблеми које срећемо у друштву без обзира на то да ли су психолошке природе,да ли су индивидуални, заједнички, они по правилу јесу с једне стране и одраз времена у које живимо,а с друге стране јесу показатељ поготово када је реч о оваквим установама да и те како имамо проблема у породицама.

И ти проблеми, додаје патријарх, изискују бригу свих, државе која је показала своју бригу на овај начин,а онда унутар институција показује се потреба за стручњацима разних профила, као што су социолози, психолози, психотерапети, лекари, педагози.    

-У исто време знамо да човек није само телесно биће, већ и духовно и да поред и других струка које морају бити уведене у покушај да се младим људима који су штићеници ове установе помогне, потребно је да се покаже пажња, да се укаже брига и о духовном аспекту оних који имају проблеме-напомиње патријарх.

-И као што је то случај о било ком човеку, било ком месту, малој или већој групи, то је случај и овде. И владика Давид крушевачки је већ својим досадашњим учешћем и ангажманом у овој установи показао спремност цркве да да свој допринос што је могуће бољем превазилажењу искушења у које су запали млади људи који се овде налазе.

Патријарх је подвукао да је одушевљен поретком и устројством институције коју је посетио,да је и он, попут министарке правде Маје Поповић на самој капији имао утисак да улати у организовани кампус, где је све урежено, хигијена, организација простора, а тај утисак дошао је и након кратког сусрета са штићенициа и размене неколико мисли са њима.

-Подршка молитвена сигуран сам да је важна, а исто тако и подршка,упуство и савет да храм који се налази на овом месту буде тачка у којој ће сви имати могућности да се напајају и оним што надилази наше моћи, наше ограничене капацитете, да се напајају благошћу духа Светога која је несумњиво потребна овде, као и свуда, у сваком времену-рекао је на крају патријарх Порфирије, који је с одушевљењем дочекан у Цкрви Лазарица, а потом и на Свечаној седници Скупштине града.

Патријарх Порфорије обишао је ВП дом заједно са епископом крушевачким Давидом, министарком правде Мајом Поповић, представницима Управе за извршење кривичних санкција, градочалницом Крушевца Јасмином Палуровић и њеним сарадницима.


ХРАМ ИНСПИРИСАН МАНАСТИРОМ ХОПОВО


ВП дом је недавно обележио 74 година од оснивања. Према последњим подацима, у њену боравит 180 штићеника. Литругије су редовне, а од пре неколико година уведена је и традиција Светосавске академије, ломљење Божићне чеснице. Црква посвећена Светим Филимону и Онасиму изградила се уз подршку Министарства правде, средствима ВП дома, запослених и захваљујући бројним донаторима. Храм је рађен по угледу на манастир Хопово на Фрушкој гори, по жељи нашег епископа, који је и одредио место у кругу установе за темеље цркве. Крст је освештан 2017. године, а градња је почела наредне године.


Извор: Новости

Видео: Телевизија Храм