Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион исказао Авраамовско гостољубље члановима редакције Телевизије "Храм"


Чланови редакције Телевизије „Храмˮ, Архиепископије београдско-карловачке, боравили су од 15. до 19. јуна 2021. лета Господњег, у посети Епархији тимочкој.

Гостољубље не заборављајте,

јер из гостољубља неки

и не знајући примише ангеле.

(Јев.13, 2)


Да је живот леп само када је прожет љубављу, и осмишљен само онда када се са љубављу уносимо у туђи живот, својом љубављу показао је предстојатељ Цркве Божје у Епархији тимочкој, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, пројавивши делатну љубав и Авраамовско гостољубље према медијским делатницима једине црквене телевизије у нашој помесној Цркви. У посети Епископу Илариону и повереној му Епархији налазили су се новинар-водитељ Слободан Стојковић и сниматељ Горан Миловановић.

Поред представника Телевизије Храм у званичној посети Епархији тимочкој и њеном предстојатељу налазио се и катихета Бранислав Илић који је рођен у благословеним крајевима источне Србије.

Након званичног пријема код Епископа тимочког који је уприличен у простору духовно-мисионарског центра Епархије тимочке – „Гостопримнициˮ, екипа Телевизије Храм посетила је Светониколајевску обитељ манастира Буково надомак Неготина. Пут су наставили ка седишту Архијерејског намесништва неготинског, где су у наведеном граду посетили Саборни храм Свете Тројице, као и стари неготински храм Рождества Пресвете Богородице у којем их је угостио настојатељ наведених храмова – јереј Марко Пајчин. Из Мокрањчевог града упутили су се ка древној светињи – манастиру Короглаш, где их је презвитер Марко Јокановић упознао са историјатом и обновом ове светиње која након више деценија поново васкрсава.

Другог дана посете Епархији тимочкој путовање је настављено ка Световазнесенској обитељи манастира Вратна, где су посетили светињу која својом лепотом краси предивни природни амбијент. Била је ово прилика да се посете и такозване вратњанске капије, које се налазе изнад манастира. Укрепљени духовно и телесно пут су наставили ка обновљеној Светотројичној обитељи манастира Манастирица, која је, такође, задужбина великог подвижника Светог Никодима Тисманског који се подвизавао у некој од пећинâ изнад манастира Вратна. Град Кладово као седиште Архијерејског намесништва кључког била је следећа станица. О историјату и духовном значају Светогеоргијевског храма у Кладову упознао их је протонамесник Дејан Пајић, архијерејски намесник кључки. Други дан посете Епархији тимочкој крунисан је посетом Граду Бору где је чланове редакције Телевизије Храм са пуно љубави дочекао протонамесник Радоје Мијовић, настојатељ Светогеоргијевског храма у Бору где се и налази седиште Архијерејског намесништва борско-поречког.

Пријемом у владичанском двору у Зајечару настављена је посета Богом чуваној Епархији тимочкој. Након снимљеног интервјуа са архипастиром наведене Епархије, о Саборном храму Рождества Пресвете Богородице говорио је протопрезвитер Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски. Своје уважене госте преосвећени Епископ тимочки Иларион повео је до Световазенесенског храма у зајечарском насељу Котлујевац, где их је упознао са изградњом овог велелепног храма који ће ускоро да засија у пуном сјају. После посете седишту Епархије тимочке, путовање је настављено ка Петропавловој обитељи у Грлишту, где је гостопримство делатно пројавио протонамесник Златко Здравковић који је говорио о овој старој светињи и њеним особеностима. Манастир Суводол надомак Књажевца било је следеће место посете, где је приређена и трпеза љубави. Протосинђел Захарија (Митић), игуман манастира Свете Тројице надомак Књажевца, дочекао је драге госте са пуно љубави, као домаћин сведочећи хришћанске врлине, а особито радост и љубав. Древни храм у Доњој Каменици био је место духовног укрепљења. Овај дан окончан је посетом седишта Архијерејском намесништву књажевачком и Светогеоргијевском храму у Књажевцу.

Посетом Светопреображенском храму у Сокобањи и манастиру Јерменчић отпочео је четврти дан посете Епархији тимочкој. О наведеном храму у којем се налази седиште Архијерејског намесништва сокобањаког, као и обновљеном манастиру Јерменчић говорио је протопрезвитер Вања Ковачевић. Ова вишедневна званична посета светињама Епархије тимочке крунисана је обиласком храма Светога пророка Илије у Бољевцу и древним манастирима Крепичевац, Лапушња и Лозица. О бољевачком храму у којем је седиште Архијерејског намесништва бољевачког, као и о наведеним древним обитељима говорио је протонамесник Ристибор Стевић, старешина бољевачке цркве.

Својим гостољубљем преосвештени владика Иларион је актуализовао речи савременог светогорског преподобног старца Порфирија Кавсокаливита који вели да, само наша истинска љубав, која се тајно жртвује за све, може спасти и нас и друге. Испуњени љубављу, радошћу и благодарношћу на овим предивним данима и благословима, овом званичном посетом светињама Епархије тимочке и источне Србије, у срцу и на уснама прослављен је Господ речима: Господе, Господе наш, како је дивно Име Твоје по свој земљи! Јер се уздиже величанственост Твоја изнад небеса. (Пс. 8, 11)


катихета Бранислав Илић



















Извор: Епархија тимочка