Type Here to Get Search Results !

Радост братског заједничарења у Даљу


У уторак, 20. јула 2021. године, када Црква слави Свету великомученицу Недељу, Свету архијерејску Литургију у капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу служили су Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско-новозеландски г. Силуан и осечкопољски и барањски г. Херувим.


Епископима су саслуживали протојереј-ставрфор Милован Влаовић, други парох даљски, протојереји Марко Шукунда и Немања Клајић, чланови ЕУО епархије осечкопољски и барањске и ђакони Војислав Николић и Предраг Јелић из Даља.

Епископ Херувим се у својој беседи обратио брату архијереју Епископу Силуану:

-Како је лепо када браћа живе заједно и када се овако у духу Свете Божанске Литургије сабирамо, када осетимо Божанску љубав која се излила на ово Свето Сабрање. Драго нам је што се данас овде са нама, што смо одслужили Свету Литургију, осећамо Вашу љубав према нашем народу на овим просторима, сваки Ваш долазак израз је братске љубави која нас обавезује да, без обзира што сте Ви на петом континенту и што тамо носите Реч Јеванђеља нашем народу који тамо живи. Страдања постоје и код вас, баш као и код нас, почевши од епидемије која је задесила цео свет. Остаје нам да једни другима упућујемо речи молитве, молитве за јединство и љубав и братску слогу.

У духу тога желим да Вам се захвалим на посети, на Вашем труду и љубави. Као браћа у Христу могли смо кроз Свету Литургију да осетимо љубав коју нам је сам Бог предао, љубав коју треба да сведочимо док год ходимо овим светом. Нека би Господ дао да нас то увек сједињује, да љубав превазилази све наше недостатке, јер је то оно што нас води ка међусобном разумевању. Припремили смо за Вас један скромни дар, икону наших заштитника – Светог Стефана и Јелену Штиљановић. Нека и Вас штите и крепе и буду израз наше молитве за наш народ на петом континенту.

Епископ Силуан се захвалио Епископу Херувиму следећим речима:

-Хвала драги Владико, драги домаћине, хвала и Вама и Вашим оцима који су нас примили са радошћу и љубављу. Ово је други пут како долазим, први пут овако мало самосталније као епископ аустралијско-новозеландски. Велика ми је радост у срцу што смо данас овде са Вама и што смо принели, као што сте и сами рекли, Бескрвну Жртву Богу за добро и спасење свих нас који идемо путем Христовим, а и за добро и спасење света за који се молимо да прогледа и види лепоту Христову. Да свет том лепотом осмисли свој живот овде на земљи. Ја сам данас овде са својим народом, у овој исто тако многострадалној епархији наше Српске Цркве. Ми архијереји увек са собом носимо наше свештенство и верни народ у молитвама и мислима, па и овако када служимо и када смо у посети братским епархијама увек представљамо и свој народ и преносимо њихове поздраве и благодарност за молитве које за нас који смо на најдаљем олтару Божијем узносите. Живимо и трудимо се да тамо сведочимо Његову Истину и трудимо се да опстанемо као светосавски народ. Знамо да је то програм наше Цркве свугде, ма где она била, да опстаје и истрајава на јеванђелском путу. Једино на тај начин ми можемо истински остварити свој живот на земљи. Као народ једино тако можемо бити следбеници Исуса Христа, следбеници његовог апостола међу нашим народом – Светога Саве. Свети Сава се сигурно молитвено стара и брине и о вашој епархији. Пожелео бих Вам пуно снаге у Вашој апостолској мисији међу Вашим народом, свештенством и монаштвом које Вам је поверено. Нека Вам Бог подари много снаге и истрајности, да народ опстане на овим просторима, јер докле смо овде дотле и гори наше светосавско кандило. У исто време, светлост тог кандила се распростире и на народе који живе у нашем окружењу. То је светлост која обасјава људске путеве и зато треба да схватимо да ми нисмо сами себи довољни и да није наше православље само за нас, зачаурено, него смо ми апостоли Христове благовести ма где били, па и овде у Хрватској. Нашим животом требамо да светлимо православље да би наши суседи угледавши наш живот, нашу радост и веру, наше истрајавање и стрпљење, заправо угледали Господа Исуса Христа и Његову Цркву која опстаје већ две хиљаде година.

Нека Господ Бог благослови Вас, Ваше свештенство, монаштво и епархиоте. У знак ове молитвене жеље и пошто, док сам овде у Србији, боравим у манастиру Лелићу, дозволите да Вам уручим икону Светог Николаја Лелићког и Жичког. Нека Свети Николај подари снаге и Вама, да истрајете у Вашој мисији овде. Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска