Type Here to Get Search Results !

Литургијски прослављена 29-а годишњица од Хиротоније и увођења у Трон Епископа врањских Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија

 

Многи су људи кроз читаву историју човечанства покушавали да, на овај или онај начин, реше тајну света и постојања. Епископ, као оличење Цркве Божије је сведок и благовеститељ да се „и висина и дубина и ширина и дужина” и све тајне свих светова, историје и вечнога живота, откривају у Богочовеку Исусу Христу, Богу Живоме и Васкрсломе и Истинитоме Који је Почетак и Крај, Први и Последњи и Онај Који долази да суди свету (Откр. 1,17). Апостол Павле каже да и ми треба да будемо као што је и Христос. Црква, као Тело Христово, на челу са својим епископом је позвана, дакле, да се уподоби Христу, постајући тако „светлост свету” и „град који на гори стоји” (Мт. 5,11).


Примајући жезал епископскога служења из руке Божиje, велики је дар за велико дело Божије. Одувек је било тешко сведочити Истину, а у наше модерно доба, изгледа, најтеже. Христос Богочовек, Његова Голгота је утеха наше голготе, а Његово Васкрсење, по вери нашој, је и нама слава и победа.

У дан када наша Света Црква прославља Светог мученика и архиђакона Лаврентија, 23. (10.) августа 2021. године, поводом своје 29. годишњице хиротоније и увођења у трон Епископа врањских, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Прохора Пчињског. Епископу су саслуживали браћа архијереји: рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије и епископ буеносајрески и јужно-централно амерички Г. Кирило, као и велики број свештенослужитеља епархије врањске.

На крају Литургије, Преосвећени владика Пахомије је заблагодарио браћи архијерејима, који су учествовали у литургијској прослави овог јубилеја. Том приликом, владика Пахомије указао је пуноћи црквеног Тела на значај и узвишени карактер свештеничке службе.

У име свештенства града Врања, протојереј-ставрофор Зоран Трајковић, уручио је Преосвећеном владики Пахомију архијерејску мандију, пожелевши му још много година архијерејске службе, у којима ће делати на корист Свете Цркве.

По завршетку Литургије, организована је трпеза љубави коју је припремило братство манастира Преподобног Прохора Пчињског.


Извор: Епархија врањска