Type Here to Get Search Results !

Др Јасмина Ћирић: Свети Краљ Милутин је зидао Небо на земљи!


Имамо част да вас упознамо са предстојећим научним скупом под називом "Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе", који са благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ а поводом 700 година од упокојења Светог српског краља Стефана Уроша II Милутина (1282˗1321), организују Универзитет у Крагујевцу у оквиру пројекта „EuroWeb COST Action (19131)“, Институт за литургику и црквену уметност Православног богословског факултета Универзитета у Београду, „Коч“ Универзитет у Цариграду (Истанбулу), Институт за стратегијска истраживања Републике Србије и Српски културно-информативни центар СПОНА из Скопља.


Звучни запис разговора


 Овај међународни интердисциплинарни научни скуп, биће одржан од 24. до 26. октобра 2021. године у Скопљу. Др Јасмина Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и спољни сарадник Института за историју уметности у Београду, идејни творац овог научног скупа, слушаоцима радија "Слово љубве" говори о више важних момената који се тичу овог веома значајног међународног скупа, детаљно представља еминентне научнике из десетак земаља света, чланове научног организационог одбора скупа који ће, како каже, „на један занимљив и мултидисциплинаран начин функционисати на корист и науци, културном наслеђу и националном интересу, на корист Отаџбини“.

Доктор Ћирић напомиње да за сваку институцију која је укључена у организацију овог скупа постоји одређен разлог. Изабрани стручњаци су људи који су пре свега својим радом показали управо да је наука изнад свега, да нису део никаквих политичких структура и „организација“ или „игара“, а таквих, који су на неки начин политички ангажовани, на жалост има много у научном свету суседне државе, али и код нас, каже др Ћирић.


Извор: Радио Слово љубве