Type Here to Get Search Results !

Преображењска свечаност у манастиру Лелић: Сваки храм и манастир је гора Тавор

 

Откако је лета Господњег 1929. Свети Владика Николај осветио храм, којег је у љубави за Бога и народ у свом завичају подигао са оцем Драгомиром, на празник Преображења лелићка светиња место је великог молитвеног окупљања верног народа са свих страна. Ове године, када се обележавају три јубилеја Лелићког Златоуста – 140 година од рођења, 65 од престављења и 30 од преноса његових моштију из Америке у родни крај, литургијско сабрање у његовој задужбини предводио је архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Преображењску проповед произнео је протојереј – ставрофор Драган Алексић, некадашњи парох лелићки, за чијег су службовања дочекане мошти Светог Владике Николаја.


На данашњи празник Господ Христос је показао Своју божанску природу и нама људима каква ће бити тела хришћана који су били у заједници са Њим у часу Његовог Другог доласка. Заједница са Христом се постиже кроз Свете тајне и молитве, посебно кроз покајање и причешће, казао је о смислу данашњег празника прота Драган Алексић. Гледајући преображеног Господа Христа на планини Тавор, Свети апостол Петар говори:“Господе, добро нам је овде бити…“, а то је и порука Преображења нама хришћанима, да је добро бити у близини Божјој.

Добро је бити са Господом! А шта је друго сваки и храм и сваки манастир, него гора Тавор? Ми смо данас овде, на овом „ваљевском Тавору“, у овој светој обитељи, крај моштију Светог Владике Николаја, молитвено окупљени, јер нам је добро бити на Светој Литургији и добро нам је бити са Господом. То су нам потврдили и наш Владика Николај и бројни светитељи, који су се целог живота трудили да буду у заједници са Богом. Сви смо позвани да будемо у заједници са Богом, а бићемо ако се будемо молили и долазили на Свете Литургије – рекао је отац Драган Алексић.

Христос се преобразио и  показао своју божанску природу. Позива и нас да се преобразимо у заједници, у Цркви, где се проповеда љубав према Богу и људима. Ту можемо остварити циљ овоземаљског живота, закључио је прота Драган Алексић.

По Светој Литургији преломљен је славски колач и освећено жито и вино. Лелићко братство, на челу са игуманом Георгијем, приредило је славску трпезу за све који су са њима прославили данашњи празник.


Извор: Епархија ваљевска