Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Деца у Цркви имају посебно место


На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у храму Светог пророка Илије у Угљешу.


Епископу Херувиму саслуживали су архимадрит Герман (Богојевић), Епархија канадска, протојереј-ставрофор Владо Кљајић, парох у пензији, протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, јереј Вукашин Цветојевић, предстојник Катихетског уреда и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Својим певањем сабрање су увелико улепшали чланови ВСПД Јавор из Вуковара.

У својој беседи Преосвећени Владика се обратио верном народу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе и децо Божја, нека је свима на здравље и спасење данашње сабрање у Угљешу, овај сабор православне омладине у Барањи. Дао Бог да се поучавамо у нашој православној вери, да чувамо свој језик, традицију и културу.

То су наши задаци, наша обавеза према прецима, али и према покољењима.

Нека нас Бог увек гледа као оне који чувају своје вредности, да нам Он буде помоћник и да нас крепи, даје нам наду и утеху. За све то смо се молили на данашњем сабрању, да ви децо будете деца небеска, истински светосавци, истински Срби православци и да вас увек краси међусобна љубав. Сам Господ је рекао: ”Пустите децу и не браните им да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско“. Деца у Цркви имају посебно место, деца су наша будућност и кључ нашег опстанка на овим просторима. Породица треба да нам буде чврста и јака, српска, православна, са свешћу да смо истински светосавци који знају да носе са собом Крст Христов, крст светосавски. Тај Крст је крст Васкрсења и победе, јер на крају крсног пута јесте Царство Небеско.

Дао Бог да нас сила и енергија Његове љубави прати како бисмо једни са другима живели у љубави и слози, јер једино тако можемо победити сва искушења која се надвијају над нашом заједницом на овим просторима.

Нека би Господ дао да смо увек срећни и радосни као ова наша дечица данас, да се радујемо том њиховом радошћу. Дечји осмех је осмех вечности, а њихова љубав јесте љубав вечности. Требамо тиме да се руководимо, јер деца ако се и посвађају они увек знају једни са другима да причају и да се друже. Таква је енергија деце, а оно што нама старијима треба бити пример и узор. Дао Господ да у љубави живимо и да се у љубави изграђујемо и да победимо сва искушења. Можемо победити искушења једино ако будемо у заједништву и слози у очувању нашег духовног и националног идентитета.

Нека вас благослов Божји прати од сада и кроз сву вечност! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска