Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Свети Јован је својим животом, својим страдањем и смрћу постао примјер свима хришћанима

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру. У литургијској проповиједи Владика је рекао да је Свети Јован у овом свијету живио анђелским животом.


Звучни запис беседе


“Међутим, Свети Јован Крститељ проповиједајући Христа или, како је често говорио Онога Који ће доћи, Онога Који иде за њиме а већи је од њега, смиравао се пред Христом Господом и говорио да није достојан сагнути се и одријешити свеза на обући Његовој”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Јован глас вапијућега у пустињи кога за његовог овоземаљског жиота, иако га људи чују, нико не слуша.

“Међутим, сјећају се његове пророчке ријечи. Он који није ниједног мртваца васкрсао нити, макар није записано, ниједнога болесника исцијелио, што би се рекло, није направио ни једно чудо, ако пажљивије погледамо направио је безброј чудеса. Јер, највеће је чудо обратити невјерника у вјерника, обратити грешника са пута неправде и пропасти на пут живота и правде”, рекао је он и додао да је ријеч Светога Јована била толико силна да је многе обратила.

Подсјетио је да је рођење Светог Јована, иако је било природно, најавило натприродно Христово рођење.

“Он је изашао на проповијед прије Христа и почео је ријечима: Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Тај његов позив био је, прије свега, позив свима да промијене своја срца, своје мисли, своја осјећања, да се врате са пута неправде, са пута заблуда својих, да се врате истинском, Божјем путу. То је покајање, које је лијек и за душу и за тијело”, рекао је Владика Јоаникије.

Владика је подсјетио да је Свети Јован био Христов претеча у свему и да је вршио крштење које се звало крштење покајања.

“А то је био позив свима ма очишћење од грехова, на просвјетљење. И оно је предуказивало на оно крштење које ће Христос устројити својим крштењем у Јордану”, подсјетио је он.

Такође је нагласио да је Свети Јован био Христов претеча и својом смрћу.

“Јер је и он, као Христос на Голготи, положио свој живот потпуно невин. И против њега се, као и против Христа, овај свијет окренуо руковођен демонским силама”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да је Свети Гован изобличавао безбожног Ирода због најодвратнијег гријеха прељубе.

“Указао му је да нарочито као владар не смије такав гријех да чини, знајући да онај који је на челу народа, ако показује лош примјер у било чему, тиме утиче на раслабљивање цијелога народа којим он влада и на његово кварење”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит је рекао да је Свети Јован својим животом, својим страдањем и смрћу постао примјер свима хришћанима, онима који узимају крст свој и иду за Господом.

“Није се уплашио ни злобе, ни пакости, ни силе људске него је проповиједао и Бога и правду Божју. А на крају је и главу своју положио за правду Божју. И зато га Црква памти, зато му се молимо, зато га призивамо да нас он руководи на путу спасења, на путу Христовом”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска