Type Here to Get Search Results !

Мала Госпојина обележена као слава МЗ Зајача кроз једну лепу сарадњу

 

Обележавање славе Мала Госпојина  протекло је онако како се само пожелети може у храму Светог Георгија у Зајачи, а наша школа је узела активно учешће.


Литургију су служили архимандрити манастира Троноша Николај и Бијелих вода Павле, протојереј ставрофор Драгомир Сандо, свештеник Василије Танацковић и ђакон Иван Негић. Након литургије, уследио је крсни ход односно Литија кроз Зајачу.

Уследило је предавање др Драгомира Санда, професора Радомира Ракића и пуковника ваздухопловства Драгана Крсмановића. Професор Сандо је говорио о Пресветој Богородици као мајци свих мајки, док је пуковникКрсмановић говорио о историји, националном идентитету и очувању вере и традиције српскога народа.

Оно што даје посебан печат јесте учешће две школе ОШ ,,Вук Караџић“ и Средње економске школе из Лознице. Ученици основне школе не само да су учествовали у културно-уметничком програму који је осмислила учитељица Миланка Васиљевић, него су претходно имали и интегративну наставу на тему Рождества Пресвете Богородица и то у корелацији са енглеским језиком, тако што су понављали градиво употребе прошлих времена, множине именица, поређења придева а извор знања био је Охридски пролог владике Николаја Велимировића. Евалуацију је осмислила професорка Сања Симић де Граф кроз интерактивну презентацију и квиз.

Након културно-уметничког програма, уследио је свечани ручак, права трпеза љубави на којој су се окупили црквени великодостојници, уважени гости из општине и представници школе, родитељи и деца. Ученици средње економске школе, смер посластичарство, заједно са професорком Дејаном Лазаревић, направили су укусне колаче као продукт наставе у сарадњи са основном школом а кроз пројекат Европски дан језика-наиме, желећи да докажемо да смо ми део Европе са својим богатим наслеђем, направили смо колаче који су карактеристични за европске државе, пружајући на тај начин руку свим добронамерним људима да заједно негујемо оно што нас чини различитим, да нас то не раздваја него спаја и да у све то утиснемо печат нашег националног идентитета и вере јер као што каже Његова Светост патријарх Порфирије не можемо бити светски а да нисмо своји.

Мештанима Пасковца, Зајаче и Горње Борине узели учешће око организације, донели храну и пиће и служили,  као и месара ,,Мирко“.

Гости славе су били и представници Градског већа,  САТР ,,Златна јабука“, ЈП ,,Наш дом“ и директорка школе Анета Ракић.

Захваљујемо се нашем домаћину свештенику Милану Андрићу, старешини храма Светог Георгија, нашем дивном домаћину који нас је у Христу сабрао на овај велики празник.