Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Преосвета Богородица је посредница нашег спасења

Велики празник Пресвете Богородице, дан Њеног Рођења, торжествено је прослављен 21. септембра 2021. године у Сарајеву служењем светих Литургија и празничним проповедима у свим светим храмовима.


Најсвечаније је било у Саборној цркви посвећеној Рођењу Пресвете Богородице у Сарајеву где је свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца и Чедомира Ђелме, протојереја Тихомира Мотике, Милорада Милинковића, Николе Ковача и Велимира Дивљановића, протонамесника Младена Дробњака, јереја Немање Лакића и Дражена Делића и ђакона Будимира Гардовића.

Током свете Литургије Високопреосвећени Митрополит је рукоположио г. Угљешу Скока, апсолвента Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи у чин ђакона. На крају богослужења благословљено је славско кољиво и преломљен славски колач.

-Пресвета Богородица од Бога је дарована не само њеним родитељима као утјеха у њиховој старости, већ више од тога! Господ ју је дао као утјеху свима нама, цијеломе свијету. Подарио је да Она буде посредница нашег спасења; да се у њену дјевичанску утробу смјеси Несмјестиви, да од Ње узме све оно што је човјечанско и роди се као Богочовјек Исус Христос и зато Она и јесте заглавље нашег спасења као што каже Свети ава Јустин: Све што примисмо, од Ње и преко Ње примисмо...


Извор: Митрополија дабробосанска