Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Благодаћу Божјом, ум и срце долазе у сагласје

Празник Светог Симеона Столпника, 14/1. септембар, у Мионици је протекао у знаку велике молитвене свечаности, јер га као небеског патрона, заједно са браћом и сестрама са свих страна, прославља Православна народна хришћанска заједница у „војводиној вароши“. Свету Архијерејску Литургију у Храму Вазнесења Господњег је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља.

Данашњим празником означен је почетак Црквене Нове године, будући да је према предању Господ Христос управо у септембру изговорио Своје прве проповеди. Мионичко братство Светог Симеона Столпника прославља од 1987. године, када је за духовника имало угледног проту Драгана Секулића, који се већ деценијама са великим успехом духовно стара о нашем народу у Берлину. Од тада до данас, празник небеског патрона прилика је да се принесе благодарје и молитве за годину која долази. Лета Господњег 2021. Мионичане и њихове госте у том богоугодном чињењу предводио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Поучавајући учеснике литургијске свечаности, Владика Исихије истакао је да би данас свако требало да сагледа себе и протеклу годину,  да донесе нека решења за будућу годину и благодаћу Божјом покуша да их оствари. Свето јеванђеље нас данас „води“ у назаретску синагогу, дан суботњи када се окупљао народ, читало и тумачило Свето писмо, а потом узношене молитве и славословља.  Дан, у коме је Господ Христос објавио да је Дух Господњи на Њему и да Га је послао да проповеда, чиме је испуњено старозаветно пророштво Светог пророка Исаије, приближио је Владика Исихије догађаје из земаљског живота Господа Христа, који ће променити историјски ток и створити духовну револуцију, чије плодове живимо и данашњих дана.

Господ Христос открива знаке Свог месијанства и Своју службу месијанску. Да благовести сиромасима, да исцели скрушене у срцу, да проповеда заробљенима да ће бити пуштени, слепима да ће прогледати. Да ослободи потлачене и да проповеда пријатну годину Господњу. Господ је створио свет у времену и то време поделио у године у којима имамо годишња доба. Човек живи са природом кроз године и године– рекао је Епископ Исихије.

Свети апостол Павле пише у својој посланици да Господ жели да се сви спасу и дођу до познања истине. Сви људи осете ту жељу и моћ код Господа, те на њу реагују. Али, указао је Владика Исихије, постоји и ум који сумња и који спречава да срце препозна Господа, радује Му се и с Њим сједињује. Помрачени умови оспоравају месијанску природу Христа, не могу да прихвате оно што је срце говорило. Још код наших праотаца, грехопадом веза срца и ума је покидана и човек због тога страда.

Тек благодаћу Божјом ум и срце долазе у сагласје и можемо у потпуности да познамо Господа и да Га прославимо и живимо по Његовом јеванђељу, по својим моћима се трудимо да будемо сагласни Његовој речи – објаснио је ваљевски архијереј. Сви смо сиромаси којима треба да се благовести. Тражимо исцељење, скрушени у срцу, у смирењу и љубави молимо Господа да Његова месијанска дела буду јављена и на нама, закључио је Владика Исихије.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач и приређена свечана трпеза. Домаћини славе били су сви чланови ПНХЗ „Свети Симеон Столпник“.


Извор: Епархија ваљевска