Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије о посту: Морамо да будемо словесни и да користимо уздржање

 

Недеље 23. по Духовима, на празник Светих Гурија, Самона и Авива, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање братства најстарије ваљевске светиње и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

У литургијској проповеди Епископ Исихије појаснио је садржај јеванђељске приче о изгону демона из бесомучног човека (Лк 8, 26- 39), која говори о погубном утицају нечастивих сила, те лажној слободи која уништава човека.

Господ разрешава тог човека зато што је ипак имао у себи божански образ – дар Божји за сваког од нас, који не може да се уништи без обзира на то колико ми живели у греху. Увек постоји могућност за човека да се обрати Господу, макар и на тај начин да необучен падне пред Његове ноге, јер Господ долази да спасе сваког човека – беседио је Владика Исихије.

Речи Господње да се „овај род изгони само постом и молитвом“ уче нас о неопходности ових подвига да бисмо одржали лик Божји у себи и своју људскост. Да бисмо могли да будемо онакви каквима нас је створио и да узрастамо, управљајући ка Њему дарове које нам је дао и користећи их у славу Његову и за своје ближње, поучио је Владика Исихије.

Зато је потребно слободно се ограничавати. Није слобода да се ради све што нам пада на памет, је падају нам на памет и зле ствари. Морамо да будемо словесни и да користимо уздржање. Зато су ту пост и молитва – истакао је он.

Данас нам почиње Божићни пост, којим се спремамо за долазак празника Рођења Господа Христа. Спремамо се уздржањем. Али, нагласио је Владика Исихије, није уздржање циљ само по себи, већ да се њиме избавимо од сваке зле воље, жеље и помисли, које гајимо у својим срцима, и отворимо за благодат Божју, која једина исцељује и може да донесе мир.

Не тражи Господ од нас да будемо без икаквих жеља, потреба и нагона које имамо у себи. Али, тражи да те жеље и нагони не господаре нама, него да их користимо онако како нам је Господ дао, а не да се од њих изопачујемо – поручио је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да твори подвиг поста у мери у којој је у могућности према свом здравственом стању, чешће долази на Свете Литургије и чини добра дела према својим ближњима, како би достојно дочекао долазак Богомладенца Исуса Христа.


Извор: Епархија ваљевска