Type Here to Get Search Results !

Епископ хумски Јован: Литургијско сабрање представља сабрање будућег века

 

У четвртак, 09. децембра 2021. године служена је Света архијерејска Литургија у храму Преподобне мајке Параскеве у Карлсруеу. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ хумски Г. Јован уз саслужење свештеника: Александра Шкорића, Братислава Божовића, Славенка Савића, Неђељка Ђокића, Александра Марковића, Милорада Маријановића и ђакона Александра Дебељака.


 Уз верни народ сабрању су присуствовали свештеници: Симон Туркић, Слободан Тијанић, Станко Ракић, Миленко Бакмаз, Љубомир Зорица, Миленко Марковић и Јован Гатарић. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Диселдорфа и Немачке, након Свете Литургије, одржан је братски састанак Архијерејског намесништва за Јужну Немачку.

Беседа Епископа хумског Г. Јована:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Драги оци, драга браћо и сестре ми смо се данас, када Света Црква слави спомен на Светога Алимпија Столпника, сабрали у овом светом храму да испунимо заповест Господњу. Говоримо о заповести коју је Господ Исус Христос дао у ноћи у којој би предан, када је за живот света преломио хлеб након благодарења и благословио чашу са вином и оставио свим каснијим црквеним поколењима. Хлеб и вино на Светој Литургији, благодаћу Духа Светога и Божијом милошћу постају животворно Господње тело и животворна Господња крв. Ово наше сабрање представља сабрање будућег века јер је Господ Исус Христос обећао да ће поново од ове трпезе најнепосредније са нама поново јести и пити након што поново дође. Ми очекујемо Његов Други и славни долазак и зато све оне који су досегли врхунац благодати као светитељи Цркве, ми прослављамо благодарењем Богу на њиховим животима као путоказима ка будућем и вечном животу. Ми хришћани своју веру изражавамо на различите начине кроз различите дарове, кроз дар уметности, певања, сликања, кроз дар отвореног срца свих вас који сте се данас сабрали овде као царско свештенство.

Данашње Јеванђеље говори о томе како свет не воли оне које је Христос одабрао као своје ученике и као своје следбенике. Са друге стране ми живимо у овом свету који нам је Господ благословио и дао и немамо другог света. Да ли то значи да постоје два одвојена света? Не значи, драга браћо и сестре, то значи да ми који као хришћани живимо на овом свету треба да се односимо са благодарењем према Богу са свешћу да је овај свет и све што је у њему Господ даровао нама и да са благодарењем треба да се односимо према сваком човеку, целокупној творевини и нашем сопственом здрављу. Из тога разлога Црква је благословила вишедневне постове.


Извор: Епархија диселдорфска и немачка