Type Here to Get Search Results !

Патријарх јерусалимски Теофил: Желе да протерају хришћане из Јерусалима и других делова Свете земље


Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и целе Палестине Теофил III говорио је о тешкоћама са којима се тренутно суочавају хришћани у Јерусалиму, наступајући 21. децембра 2021. године на састанку са краљем Јордана Абдулахом II у палати Ал-Хусеинија. Према устаљеној традицији, у данима који претходе Божићу, јордански краљ организује догађај на који су позвани поглавари и представници хришћанских Цркава Свете земље.


У свом говору на свечаном догађају Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве је истакао потребу да се свету каже које опасности прете хришћанима и муслиманима, настале као резултат амбиција радикалних јудаистичких група услед одсуства озбиљног односа локалних јерусалимских власти поводом заштите ових светих места.

Он је такође поменуо да се однедавно повећао број напада на хришћане и муслимане који живе у Јерусалиму и у његовом предграђу.

„Хришћани су постали мете напада радикалних ционистичких група, који се стално понављају, посебно у Светом граду“, рекао је Његово Блаженство. „Од 2012. године почињено је безброј злочина, укључујући физичке и вербалне нападе на свештенике и друге свештенослужитеље. Нападали су храмове, систематски скрнавили света места. А све се то одвијало уз стално застрашивање хришћанског становништва, које све што жели јесте да живи нормалним животом кад му је већ Бог дао то право“.

Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве изразио је увереност да су овакве акције радикалних група диктиране жељом да се хришћани протерају из Јерусалима и других делова Свете земље.

Како је истакао Његово Блаженство Патријарх Теофил, Патријарси и поглавари цркава у Јерусалиму одлучили су да спроведу међународну информативну кампању са циљем да испричају о нарушавању хришћанског присуства у Светом граду и његовом предграђу, о нападима радикалних јудаистичких група на хришћане у Јерусалиму, посебно код Јафских врата на тргу Омар ибн ел-Хатаб, који се налази на ходочасничкој стази до Храма Гроба Господњег и других цркава и манастира, као и о покушајима радикала да наруше културно-историјски идентитет области Њу-Гејт.

„У ове божићне дане дижемо свој глас како бисмо потврдили да Света земља није само земља Христовог рођења, већ и земља одакле се хришћанство проширило по целом свету“, нагласио је Његово Блаженство. „Цео хришћански свет је одговоран за то да хришћани наставе да живе у Светој земљи и на Истоку у целини. Стога радимо заједно на реализовању пројеката одрживог развоја којима се чувају дубоки корени хришћанског присуства у Јерусалиму.“

„Ваше Величанство, Божић је празник оваплоћења љубави, која се не пројављује у речима, већ у делима. Што се тиче хришћанских светиња, нећемо заборавити шта сте урадили за рестаурацију Кувуклије у Храму Гроба Господњег и Вазнесењском храму“, рекао је Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве обраћајући се јорданском краљу, истакавши да то „ указује на карактер арапских муслимана-хашимита, који прихватају друге и веома цене хришћанске светиње, а такође и присуство хришћана и њихову историјску улогу у Јерусалиму и на Истоку као неодвојиви део историје, као садашњост и будућност овог региона.“


Извор: Мospat.ru