Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Човек је жедан Бога и зато хрли ка Њему да се напоји


Дана 30. јануара Лета Господњег 2022. када наша Света Црква прославља успомену на Преподобног Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служио Свету Архијерејску Литургију.


Звучни запис беседе


Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, јереји Немања Искић и Марко Урошевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Ово Литургијско сабрање су својим појањем увеличали чланови хора „Света Анасатасија Српска“ из Аранђеловца.

По читању Светога Јеванђеља Епископ Јован је окупљене укрепио својом надасве поучном беседом о Закхеју. Закхеј је показао жељу да се сусретне са Христом. Његово преумљење је било такво да је био у стању да све да јер га је Господ помиловао. Онај који жели да се сретне са Господом, мора да верује да Бог заиста постоји. Вера је та која усељава Бога у човека. Епископ је навео речи Светога владике Николаја који је рекао да се једна висока планина најбоље види са другог брда. Закхеј је био обузет том жељом и нашао је начин да види Господа. Човек вером види Бога онолико колико га осећа у себи. Епископ Јован је навео да је једно око душе вера, а покајање је друго око. Ко осећа Бога у себи, осећа све добро у себи. Оно шта нас одваја од Господа јесте сумња. Сумња је једна тешка духовна болест. Човек је жедан Бога и зато хрли ка Њему да се напоји. Човек који је без Бога и када је окружен људима, он се осећа усамљено. Такав човек је саможив и себељубив. Највећа љубав јесте када смо у стању да свој живот положимо за ближњега. Сретање са Богом обраћа људе. Савла се сусретом са Богом преобразио у Павла, а Закхеј од немилосрдног у милостивог човека. Требамо поставити себи питање ко нама смета да видимо Господа? Требамо да Христа уведемо у себе да се сјединимо да Њим. Син Човечији је дошао да спасе оно што је изгубљено. Бог жели да се сви спасемо. Човек је сам крив ако не чује Божији позив. Бог нас тражи, Он нас зове и Он нас очекује. Морамо знати да Бог не одступа од нас и када смо пали, али после пада морамо своје срце да очистимо, јер Господ не пребива у окаљаним срцима људи.

Велики број верника је овога свечанога дана приступило Светој Чаши сјединивши се са Господом. Потом јер Епископ присуствовао Трпези Љубави на којој је са окупљеним свештенством и верницима продискутовао о предстојећим плановима за живот и рад црквених општина.


Извор: Епархија шумадијска