Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Бити потпуно предан Господу, циљ је сваког хришћанина

У недељу 30. јануара, када наша Света Црква прославља Преподобног Антонија Великог, Епископ жички Г. Јустин, поводом редовне канонске посете, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протонамесник Драган Ђорем, архијерејски намесник таковски, протојереј Миодраг Анђелић, старешина цркве у Горњем Милановцу, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, протојереј-ставрофор Миленко Милованчевић, протојереј Милан Мионић, протонамесник Здравко Николић, ђакони Стефан Симић и Миладин Милуновић. Епископу су чтецирали ипођакон Дејан Камиџорац, чтец Душан Дуњић, вероучитељ Милорад Васиљевић и Димитрије Ђорем.


У уводном делу Свете Литургије, на малом входу, Епископ Јустин је одликовао протојереја Миодрага Анђелића – старешину храма, у чин протојереја-ставрофора. Такође, одликован је и протонамесник Драган Ђорем – архијерејски намесник таковски, у чин протојереја. Разлог овој духовној радости, како истиче Преосвећени Владика, јесте велики труд и залагање на обнови и фрескописању храма – као и све већем духовном узрастању црквене заједнице у Горњем Милановцу.

У уводном делу своје беседе, Епископ Јустин истиче лепоту и напредак храма: „Видим да овај храм у свему напредује. Почело је да се осликава, урађено је много тога, захваљујући томе су унапређена два свештеника – један за протојереја-ставрофора а други за протојереја. То је за мене велика радост.“

У својој беседи, Владика је говорио о краткој поуци у којој је сажето читаво Јеванђеље и читав наш живот. Прича говори о богатом младићу који, желећи да наследи Живот Вечни, поставља питање Господу како је то могуће испунити. Након што га је Господ упитао да ли држи законе – уследила је суштинска реченица: „А кад то чу Исус рече му: Још ти једно недостаје: продај све што имаш и раздај сиромасима; и имаћеш благо на небу; и хајде за мном.“ (Лк. 18: 22).

То је оно најузвишеније, према речима Епископа, што човек може да учини. Бити потпуно предан Господу, циљ је сваког хришћанина у земаљском – историјском постојању. Епископ додаје: „Не тражи Бог наше, него тражи нас.“

Епископ је беседио како и мале ситне ствари могу бити сметња на нашем путу ка Господу. У једној причи из Отачника, човек је продао своје имање и постао монах. Са собом је понео само један ножић који је веома лепо украшен. Са тим ножићем је радио дуже време али је игуман приметио како је претерано везан за њега. Међутим, мудрим руковођењем игумана, добио је послушање да тај ножић дарује другом брату у манастиру. Велике муке и искушења су снашле тог монаха али, успевши да се отргне од своје воље, послушао је свог игумана. У светлости реченог – Владика је беседио како смо и ми дужни да размислимо чиме смо везани за овај свет. У завршном делу своје беседе, Епископ Јустин је истакао наду да ћемо прићи савршеном добру како би нас Господ признао када дођемо тамо где су сви свети.

По завршетку Свете Литургије, уследила је трпеза љубави у парохијском дому коју је припремила братија храма. Старешина храма, протојереј-ставрофор Миодраг Анђелић, том приликом свечано се обратио Епископу Јустину, свештенству и вернима исказујући своју захвалност пре свега Преосвећеном због пастирске бриге и посете, али и свима осталима који су узели учешћа у заједници љубави. Такође, заблагодарио је на одликовањима, истичући да ће се свештенство и даље залагати за даљи развој ове црквене заједнице. Обраћање је завршено у нади да ће Владика ускоро опет посетити Цркву у Горњем Милановцу.


Извор: Епархија жичка