Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Лозници као пример вере на делу

,,Свети Сава је највећи српски просветитељ, јер је највећи српски светитељ. Просвета је само пројекција светости, зрачење светлости; светитељ светли, и тиме просветљује, просвећује. Просвета је свим својим бићем условљена светошћу; прави просветитељ је у ствари само светитељ. Без светитеља нема просветитеља; без светости нема просвете; без просветљења нема просвећења.“ Ава Јустин Ћелијски, Светосавље као философија живота.


Лозничко намесништво прославило је Савиндан на изузетан начин кроз дивну сарадњу лозничких храмова, школа, кроз приредбе, интегративну наставу, радионицу и традиционално рецитовање, а имајући у виду да је Савиндан школска слава све деце, сетили смо се и деце других верских заједница и да су љубав, разумевање и милосрђе нешто што морамо стално да негујемо и што нас чини племенитим, да тако научимо и децу да чине.

Предшколци и основци су најпре учествовали у Светој Литургији у лозничким храмовима, а након Литургије рецитовали су песме о Светом Сави и добили пакетиће. Црква Покрова Пресвете Богородице у Лозници, црква Вазнесења Господњег и црква Светог Георгија у Зајачи биле су препуне деце, а посебну радост су нам приредили малишани из вртића који су тако лепо и одважно рецитовали и нису крили радост.

Прослава Савиндана настављена је у лозничким школама. У ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници Савиндан се традиционално обележава кроз интетегративну наставу у којој учествују наставници разних предмета, а деца се врло радо одазивају радионицама и пројектној настави, па је тако ове године урађен квиз о Немањићима, инегративна настава верске наставе, математике, српског, енглеског и италијанског, а деца суодрадила и занимљиве паное. Реализатори су Драгана Деспотовић, Жељка Марковић, Мирјана Милићевић, Миланка Васиљевић, Мирјана Марковић и Сања Симић де Граф. Вероучитељ Предраг Митровић је у ОШ ,,Јован Цвијић“ окупио своје ученике који су осмислили диван програм. У ОШ ,,Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи наставница српског Јелена Којић са својим колегама и ученицима доставила је  видео материјал прославе Савиндана као пример добре праксе који можете погледати у видео запису који доносимо: 

Негујући најплеменитију људску особину милосрђа, а имајући у виду да је Свети Сава школска слава све деце, ми нисмо заборавили нашу дивну децу исламске веронауке и црквене општине лозничке одлучиле да се и тој деци обезбеде пакетићи, наравно, без истицања верских обележја ,осим обележја љубави којим смо се руководили како бисмо свој деци поручили да су међусобно уважавање и разумевање нешто што нам је свимапотребно. Посебно смо захвални господину Велију, вероучитељу исламске веронауке, што мотивише децу на сарадњу истичући све оно што нам је заједничко и истовремено поштујући наше разлике као добитак у међуљудским односима.

Благодаримо дародавцу, фабрици кондиторских производа NELLY из Лознице, на великодушном поклону у виду слатких пакетића!

У организацији лозничких црквених општина, за основце је организована Светосавска радионица у свечаној сали цркве Вазнесења Господњег у Лозници. Огромно интересовање деце, најпре препун храм на вечерњем богослужењу а потом и сама радионица која се састојала од квиза о Светом Сави кроз програмирану наставу и енигматику, где су ученици кроз мање целине најпре учили а затим своје учење утврђивали на најзанимљивији могући начин кроз асоцијације, укрштене речи, мини квиз, питања за размишљање и учење путем открића, затим цртачка радионица, једно дивно искуство које је показало како се деца могу анимирати на квалитетан начин а да при том свако дете учествује на основу својих способности. Благодаримо архијерејском намеснику о. Драгану Бајићу, старешинама Покровске цркве Мирославу Јаковљевићу и цркве Вазнесења Господњег Славиши Марковићу, о. Зорану Трипићу и о. Зорану Петровићу, координатору за веску наставу Раду Тешићу, као и ђакону Јовану Јанчићу који је поред организације несебично учествовао и у осмишљавању радионице и веома успешно водио ову радионицу, чији је аутор професорка Сања Симић де Граф. Ову Светосавску радионицу посвећујемо нашем блаженопочившем епископу Лаврентију који је рођен на Савиндан а који је много задужио како нашу Епархију шабачку тако цео српски народ како својом љубављу према свим људима, тако својим залагањем, трудом и врло плодоносним радом. 

Владика Лаврентије је најзаслужнији за то што Шабачка епархија процентуално има највећи број полазника верске наставе и ми имамо озбиљан и велики задатак да својим трудом и радом оправдамо све оно што нам је владика оставио у аменет.  Квиз можете погледати ОВДЕ, а доносимо и видео запис радионице:

Ми у Лозничком намесништву желели смо свим овим активностима и примерима добре праксе да покажемо да право значење онога што ми јесмо, хришћани, православци и светосавци јесте само уколико то покажемо на делу-љубављу, милосрђем, разумевањем, помагању у ношењу крста наше браће и сестара-то су ресе које чине једну хаљину хришћанском и једино окићени тим врлинама можемо ићи путем Светога Саве, путем Господа нашега Исуса Христа да се увек и у свакој прилици покажемо као узорни хришћани, Господу Богу нашем на славу а нама на здравље и спасење. Амин!


Проф. Сања Симић де Граф,

сарадница нашег портала