Type Here to Get Search Results !

Саопштење Светог Синода Руске Православне Цркве


Чланови Светог Синода Руске Православне Цркве упознали су се са саопштењем Светог Синода Александријске Патријаршије објављеним 12. јануара 2022. године, посвећеним оснивању Патријаршијског егзархата у Африци од стране Руске Православне Цркве.


Свети Синод Руске Православне Цркве сматра неопходним да одговори на покушаје да се изобличе прави разлози и околности оснивања егзархата, који су учињени у документу.

Одлука Московске Патријаршије образложена је у саопштењу „чињеницом да је Његово Блаженство александријски Патријарх Теодор признао аутокефалност Украјинске Православне Цркве“.

Оваква изјава заснована је на намерно лажној тези, будући да је Украјинска Православна Црква постојала и постоји као самосталан део Руске Православне Цркве. Украјинска Црква није тражила и није добила никакву аутокефалност. Напротив, она је одлучно одбацила процес давања такозваног томоса о аутокефалности, који јој је споља наметнут и подржан од стране тадашње државне власти земље и расколника. О овоме се више пута и јавно говорило у званичним саопштењима архијерејског Сабора и Синода Украјинске Православне Цркве, у говорима њених архипастира, свештенства, монаштва и мирјана, од којих је велика већина желела и жели да очува јединство са Московском Патријаршијом.

Такозвану аутокефалност Цариградска Патријаршија није доделила канонској Украјинској Православној Цркви – највећој конфесији у Украјини, која тренутно броји 108 епископа, 12.381 парохију, 12.513 свештенослужитеља, 260 манастира и 4.630 монаха, већ групи расколника који су отпали од ње и настављају да испољавају мржњу према њој. Управо од ових лица, која нису имала законску хиротонију и благодат свештенства, и од њихових истомишљеника Цариградска Патријаршија, супротно канонима, основала је „аутокефалну цркву“. И управо са овом расколничком, безблагодатном структуром, Његово Блаженство Патријарх александријски Теодор ступио је у општење.

Свети Синод Руске Православне Цркве са тугом констатује изобличење православне еклесиологије које се манифестује у спровођењу сценарија такозване украјинске аутокефалности. Међутим, ово изобличење није дозволила Руска Црква, како се наводи у саопштењу Александријског Синода. Оно се огледа у делима Цариградске Патријаршије која је незаконито упала у Украјину, као и у изјавама њених високих представника. Покушаји да се први по диптиху Предстојатељ одобри за „првог без премца“ у Православној Цркви, који тобоже има право да даје и одузима аутокефалност по сопственом нахођењу; да од Помесних Цркава одузима њене делове; да једнострано укида документе старе више од триста година; да самостално укида судске одлуке Архијерејских Сабора других аутокефалних Цркава; да самовољно „враћа“ свештеничке чинове лицима која их никада нису имала представља несумњиво одступање од светоотачког учења о Цркви и вековног православног Предања.

Чланови Светог Синода Руске Православне Цркве сећају се говора Предстојатеља александријске Православне Цркве у знак подршке канонској Цркви у Украјини под окриљем Московске Патријаршије, укључујући изјаве Његовог Блаженства Патријарха Теодора, које је више пута до недавно давао у прошлости. Како је Његово Блаженство сведочио у интервјуу из 2016. године, он је увек заузимао „став да је Украјинска Црква саставни део Руске Православне Цркве“. Током посете Одеси 2018. године Предстојатељ Александријске Патријаршије је позвао вернике да буду верни „канонској Цркви Украјине, на челу са Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем“.

Међутим, 8. новембра 2019. године Његово Блаженство Патријарх Теодор је неочекивано објавио признање украјинске расколничке групе, почео да помиње њеног поглавара на богослужењима, а 13. августа 2021. године ступио са њим у непосредно евхаристијско општење.

Као што је познато, признање расколничке структуре у Украјини од стране Његовог Блаженства Патријарха Теодора изазвало је неслагање, укључујући и унутар саме Александријске Православне Цркве. Многи њени клирици су јавно иступили у одбрану канонске Украјинске Цркве, изјавили да се не слажу са очигледно незаконитом одлуком свог Предстојатеља, и нису желели да буду у канонској потчињености ономе ко је кренуо путем раскола.

Руска Црква две године није одговарала на обраћања афричког свештенства која су јој пристизала, већ је стрпљиво чекала да Његово Блаженство Патријарх Теодор промени одлуку. Међутим, за све ово време, Његово Блаженство се није ограничио само на спомињање поглавара једне од украјинских расколничких група у диптисима Православних Предстојатеља, већ је са њим и другим „архијерејима“ ове структуре ступио у евхаристијско општење. Ови тужни догађаји уверили су Свети Синод Руске Православне Цркве да је неопходно да одговори на пристигла обраћања и да се, под овим изузетним околностима, оснује Патријаршијски егзархат у Африци.

Овако тешка одлука, донета у ситуацији када је александријски Патријарх признао украјинске расколнике, ни на који начин не представља израз претензија на канонску територију древне Александријске Цркве, већ следи једини циљ – пружање канонске заштите оним православним афричким клирицима који не желе да учествују у незаконитој легитимизацији раскола у Украјини.

Позивамо Његово Блаженство Патријарха александријског Теодора II и архипастире Пресвете Александријске Цркве да повуку подршку украјинском расколу и да се врате на канонски пут ради очувања јединства Светог Православља.


Извор: Мospat.ru