Type Here to Get Search Results !

Састанак Митрополита Илариона са министром спољних и иностраних послова Хрватске


Дана 17. јануара 2022. године председавајући  Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије , митрополит волоколамски Иларион састао се са министром спољних и европских послова Републике Хрватске Горданом Грлич-Радманом.


Састанку су били присутни са хрватске стране – изванредни и опуномоћени велепосланик Републике Хрватске у Русији Томислав Цар, секретарка кабинета министара Лара Романо, начелница сектора за Еуроазију и Океаниjу Министарства спољних послова Хрватске Дуња Сичаја, секретарка за штампу министара Ловорка Шимићевић; од стране Одељења за спољне црквене послове  - протојереј Сергиј Звонарjов, секретар за послове у иностранству, и јереј Андреј Титушкин, службеник Секретаријата за послове у иностранству.

Митрополит Иларион је пожелео добродошлицу шефу хрватског МИП-а у Синодалноj институцији, коjа jе задужена за међународне односе Руске Православне Цркве. Саговорници су разговарали о дневном реду Одељења који обухвата интеракцију са Помесним православним црквама, хетеродоксним конфесијама, традиционалним верским заједницама, иностранством, као и односе са сународницима који живе у иностранству.

Господин Грлич-Радман је са своје стране пожелео добродошлицу архипастиру и замолио га да пренесе речи захвалности Његовој Светости Патријарху московском и целе Русије Кирилу на топлим речима саучешћа у вези са земљотресом који се догодио у Хрватској крајем 2020.

Председавајући ОСЦП-а је високорангираном дипломати испричао о односу Руске и Српске православне цркве, укључујући и на територији Хрватске. Митрополит Иларион је изразио дубоко задовољство чињеницом да је Руска црква могла да учествује у обнови православних храмова у Хрватској који су били оштећени земљотресом.

У наставку разговора, учесници су се дотакли теме подршке блискоисточним хришћанима, а разговарали су и о питањима од заједничког интереса.


Извор: Мospat.ru