Type Here to Get Search Results !

Архипастири три Патријаршије служили заједничку Литургију у Буенос Ајресу


Архијереји Антиохијске, Руске и Српске Православне Цркве служили су 23. јануара 2022. године Божанствену Литургију у цркви посвећеној правоверном кнезу Александру Невском у Буенос Ајресу (Аргентина).


Митрополиту буеносајреском и све Аргентине Јакову (Антиохијска Патријаршија), епископу каракаском и јужноамеричком Јовану, епископу буеносајреском и јужноцентралноамеричком Кирилу (Српска Патријаршија) и епископу аргентинском и јужноамеричком Леониду саслуживали су протојереј Сергиј Јурин, секретар аргентинске епархије Московске Патријаршије и јереј Алексеј Лисенко, настојатељ храма посвећеног Светом Јову Почајевском у граду Сан Мартин.

На сугубој јектенији уздигнуте су молитве за избављење од инфекције корона вируса и молитва против ширења заразних болести.

Након отпуста, уследило је прослављање празника Богојављења, затим је епископ Кирил прочитао молитву Светом Теофану, пустињаку вишенском. Тога дана Црква је обележавала сећање на овог светитеља.

Затим је епископ Леонид упутио поздравне речи архипастирима који су учествовали у богослужењу, као и свима сабранима у храму, посебно напоменувши: „Хвала Богу што нас је данас Господ окупио заједно. Искрено вам желим, драге владике, да увек буде са вама благодат која се излила на реку Јордан за време Богојављења, а да Вам живот увек обасјава Витлејемска звезда.“

Он је поклонио архијерејима иконе благоверног кнеза Александра Невског, чија је 800-годишњица од рођења прослављена 2021. године.

Беседио је и епископ каракаски и јужноамерички Јован, који се дотакао симболике недавно прослављених празника и предстојећег Великог поста.

„Желео бих да се захвалим нашем брату владици Леониду што ме је позвао на ову службу, велика ми је част“, ​​рекао је митрополит буеносајрески и све Аргентине (Антиохијска Патријаршија) Јаков. „Желим да се захвалим и нашој браћи, епископу Јовану и епископу Кирилу, са којима смо данас заједно одслужили службу. Сви ми –православни епископи који служе овде у Аргентини, у Буенос Ајресу осећамо се као браћа у Христу. Као што знате, братски односи између Московске, Антиохијске и Српске Патријаршије су веома стари и веома дубоки. Драги владико Јоване, драги владико Леониде и драги владико Кирило, исто тако је и наша црква Светог великомученика Георгија увек отворена за вас, и за све вас, драга браћо и сестре. Наше братско саслуживање овде у Аргентини је веома важно за све.“

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирил (Српска Патријаршија) захвалио се владици Леониду на братском позиву да заједно одслуже Свету Литургију. „Увек ме инспирише прилика да служим богослужења заједно са браћом епископима, свештеницима и верујућим народом. То је сведочанство нашег јединства у Христу. Један је Бог, Спаситељ целог човечанства – Христос, и једна је Црква – јединствена Православна Црква. И важно је нагласити наше јединство у Христу.“

Свима који су се окупили на богослужењу уручени су православни календари за 2022. годину, израђени по благослову архијереја Српске Цркве епископа Кирила.


Извор: Мospat.ru