Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Храм је место где човек прима од Бога Свете Тајне потребне за земаљски живот


Господ Исус Христос свима даје дар спасења. Међутим, нису сви у стању да то прихвате. Ово је Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије рекао у беседи током Божанске Литургије у Кијево-печерској лаври 19. јануара 2022. године, на празник Богојављења, саопштава одељење за информациjе и просвету УПЦ.


„Морамо бити крштени у име Оца и Сина и Светога Духа да бисмо примили дар спасења. Само они који су крштени у име Свете Животворне Тројице и живе побожно, поштују божанске свештене законе који човека чине свештеним“, рекао је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије.

Предстоjатељ је позвао хришћане да се заштите од греха, „јер грех је носилац смрти“. „Ако човек сагреши са десет грехова, онда ће га десет жалаца погодити и постепено уништити“, објаснио је Архипастир.

Његово Блаженство је дао неколико савета како да заштитите своју душу.

Прво, треба се борити са гордошћу и завишћу. Такође треба да се трудимо да наш језик састоји само од паметних, корисних и љубазних речи.

Друго, треба се трудити да се држи постова, „јер пост прочишћава људско тело и даје слободу души да спозна и разуме Бога“.

Треће, трудите се да идете у цркву сваке недеље. „Храм је место где човек прима од Бога Свете Тајне потребне за земаљски живот, које дају благодат Божију. А да би благодат Божија деловала у нама, не смемо да крадемо, не смемо да преваримо једни друге, да будемо стрпљиви једни према другима. То су свештени закони које је Господ донео на земљу“, рекао је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије.

Предстојатељ је служио празничну Литургију у Кијево-печерској лаври у храму Преподобних Антонија и Теодосија Печерских. Његовом Блаженству саслуживали су игуман манастира, митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, архиепископ бучански Пантелејмон, господа епископи баришевски Виктор, белогородски Силвестар, перејаславско-хмељницки Дионисије, ирпенски Лавр, борођански Марко, и свештенство манастира.

Током богослужења узнесене су усрдне молитве за престанак ширења разорне епидемије, за лекаре и обољеле.

Његово Блаженство Митрополит Онуфрије извршио је ђаконску хиротониjу Романа Концевог, који ће служити у храму Успења Пресвете Богородице у селу Тарасовка Кијевске области.

Након Литургије обављена је литиjа ка изворима Преподобних  Антонија и Теодосија, где је игуман Лавре Митрополит Павле предводио чин великог водоосвећења.

Његово Блаженство Митрополит Онуфрије освештао је воде Дњепра у Оболонском округу Кијева.


Извор: Рravlife.org