Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион честитао Патријарху Порфирију Савиндан


Митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, упутио је честитку Предстојатељу Српске Православне Цркве поводом дана сећања на Светог Саву. У честитки стоји:


Ваша Светости,

Од срца Вам честитам дан сећања на Светог Саву, оца великог српског рода (канон Св. Сави. Песма пета) и првог у низу Ваших блаженопочивших претходника на српском Патријаршијском Престолу.

Заволевши Господа Исуса Христа од младости свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом, и свом снагом својом (Мк. 12,30), овај Божији угодник, син земаљског цара, посветио се служењу Цару Небеском, примивши монаштво у руском манастиру на Светој Гори.

Чувши за свети живот свог богомудрог сина, придружи му се и отац, који се, напустивши царску власт, у његовом друштву препусти послушању, посту и молитви. Удостојивши се похвале светогорских стараца, отац и син су се подвизавали добрим подвигом вере (1 Тим. 6,12), и подигли су манастир Хиландар, који је вековима тврђава српског монаштва.

Свети Сава је одиграо важну улогу у судбини српског народа: управо он је био оснивач, добротвор и први Поглавар аутокефалне Српске Православне Цркве. Завети које је оставио свом вољеном стаду – да чува братско јединство и непоколебљиву верност Светом Православљу – брижљиво су се преносили са колена на колено, храбрећи Србе више пута у тешким тренуцима њихове вековне историје.

На овај свечани дан за Вашу Светост и целу Српску Православну Цркву молитвено Вам желим мир, добро здравље и Божију благодатну помоћ у Вашем високом Патријаршијском служењу.


С љубављу у Господу,

председавајући Одељења за спољне црквене послове

Московске Патријаршије

митрополит волоколамски Иларион


Извор: Мospat.ru