Type Here to Get Search Results !

Епископ Сава: Вера и жудња за Христом исцељују духовно слепило


Владика Сава: Вера и жудња за Христом, као и упорност у идењу за Христом, исцељују нашу духовну слепоћу. Уколико имамо вере да ће се Господ окренути ка нама и исцелити нас, имамо онда и упорности са надом да неће бити узалудна молитва наша.

У 32. недељу по празнику свете Педесетнице, 30. јануара 2022. године, у дан свештеног и молитвеног спомена на Преподобног Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог великомученика Георгија у Бежанији.

Епископу марчанском је саслуживало свештенство и ђаконство тог београдског храма у молитвеном учешћу сабраног народа Божјег. На литургијске прозбе одговарали су чланови храмовног хора којим уметнички руководи диригент Ана Ивановић. 

-Поуке које нам нуди данашње јеванђелско чтеније су живе, делатне и могуће их је остварити и живети по њима и у 21. веку у којем ми живимо и деламо. Веома често не примећујемо када Господ пролази поред нас, али и оног момента када то приметимо, када се наш духовни вид отвори, постоје многе пререке које нас спречавају да приступимо Христу. Као што су слепог сиромаха из Јеванђеља спречавали многи људи, тако и нас спречавају наше слабости, наше страсти, наши падови, наши промашаји, све оно што можемо подвести под назив духовне слепоће. Духовна слепоћа бива зато што се наше духовне очи затварају нашим егоизмом и себељубљем, увереношћу у наше способности, веома често мислећи да нам на животном путу није нико потребан, па веома често ни Господ, и да смо сами способни да решимо сваки свој проблем, рекао је Епископ марчански Сава.

-Ослепљени смо многим светлима овога живота, ослепљени смо многим светлима које не дају истинску светлост и осветљени том тварном светлошћу гасимо у себи светлост вечнога живота која нам је дарована на светом крштењу. Вера и жудња за Христом, и упорност у идењу за Христом исцељују нашу духовну слепоћу. Уколико имамо вере да ће се Господ окренути ка нама и исцелити нас, имамо онда и упорности са надом да неће бити узалудна молитва наша, поучио је епископ Сава.


Извор: Телевизија Храм