Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Наш је императив да се богатимо Богом


Владика Јустин: Иако имамо много, потребно је да то прихватимо као дар Божји, јер све што имамо, па и сами живот, дар је Божји. Потребно је да се одрекнемо егоизма. Господ нам поручује да није пресудно да имамо богатство, већ да је потребно да имамо емпатије, да имамо осећај за људе који нас окружују, трудећи се да имамо мир са свима.

У недељу 32. по Педесетници, на празник Преподобног Антонија Великог, 30. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, предстојао је литургијским сабрањем у храму Преподобног и богоносног оца нашег Симеона Мироточивог у Новом Београду.

Преосвећеном владици Јустину саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству многобројног народа Божјег. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је молитвено појање храмовног хора. 

-Није богатство само по себи зло, као ни сиромаштво није само по себи добро, и не значи да ће се сваки богаташ наћи са леве стране Христове, а сиромах са десне. Господ критикује нашу прекомерну привезаност за материјално и пролазно. Наш императив је да се богатимо Богом, јер бити богат то и значи, да се богатимо хришћанским врлинама и будемо људи који се у свом животу труде да воле Бога, сами себе и ближње своје, рекао је епископ Јустин.

-Иако имамо много, потребно је да то прихватимо као дар Божји, јер све што имамо, па и сами живот, дар је Божји. Потребно је да се одрекнемо егоизма. Господ нам поручује да није пресудно да имамо богатсвтво, већ да је потребно да имамо емпатије, да имамо осећај за људе који нас окружују, трудећи се да имамо мир са свима. Христос не гледа наше банковне рачуне и новчанике. Христос гледа наша срца, Он неће наше, него нас, поручио је владика Јустин.

-Преподобни Антоније Велики, светитељ кога данас славимо, једном приликом је рекао: `Од ближњега нам зависе живот и смрт. Јер, ако смо стекли брата, стекли смо Бога, а ако смо саблазнили брата, Христу смо згрешили`. Нека би Господ дао да се и ми богатимо врлинама, љубављу, праштањем, трпљењем, подношењем и ношењем и свога бремена и бремена ближњих својих, да будемо добри људи који ће тешити, помагати, радовати се са радоснима и плакати са жалоснима. То је оно што ће нас учинити богатим и вечним људима, закључио је Епископ хвостански Јустин. 


Извор: Телевизија Храм