Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Живот са Богом је рај


Владика Јеротеј: Живот са Богом је рај. Ову истину су апостоли разумели срцем, јер су и пре сусрета са Христом чезнули за Богом, зато су одмах препознали да је живот са Богом рај и нису били заробљени у богатства и стварима овога света.

У недељу 32. по Духовима, 30. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Светоархангелском храму у Хумској улици у Београду.

На дан празновања великог подвижника Преподобног Антонија Великог, владици Јеротеју саслуживало је свештенство и ђаконство тог београдског храма посвећеног великом благовеститељу архангелу Гаврилу, а који је саграђен у славу српских војника настрадалих за време Првог светског рата.

На литургијске прозбе одговарао је храмовни хор под уметничким руководством диригента мр Марије Дрезгић.

-Живот са Богом је рај. Ову истину су апостоли разумели срцем, јер су и пре сусрета са Христом чезнули за Богом, зато су одмах препознали да је живот са Богом рај и нису били заробљени у богатства и стварима овога света. Такви су били и први хришћани који су долазили пред апостоле, крштавали се и све своје остављали Цркви да она располаже са тим. То се сачувало до данас, тако живе наши монаси и монахиње по манастирима, рекао је епископ Јеротеј.

-Преподобни Антоније Велики, чији молитвени спомен данас празнујемо, своје богатство је поделио сиромасима  отишао у пустињу да се моли Богу, а касније су његовим стопама кренули многи. Преподобни Антоније је ишао истим путем којим су ишли апостоли, захваљујући њему је и основано монаштво. У манастиру се негује идеал хришћанског живљења које је хођење за Господом и наш народ зато воли и поштује манастире и монаштво, не зато што су монаси бољи људи од других хришћана него поштују њихову жртву, посвећеност и тај идеал који нас подсећа да је смисао нашег живљења живот по Јеванђељу, рекао је Епископ топлички Јеротеј, викар Патријарха српског.


Извор: Телевизија Храм