Type Here to Get Search Results !

Епископ Герасим: Христовим крштењем у ријеци Јордану освећена целокупна творевина Божија

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки господин Герасим је данас 19. јануара 2022. године на велики хришћански празник Богојављење служио Свету Архијерејску Литургију у Карловцу.


Епископу Герасиму су саслуживали:  протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић.

Након Свете Литургије епископ је извршио чин великог освећења богојављенске водице како би окупљени вјерници могли да је употребе и понесу својим домовима за употребљавање током цијеле године.

У својој архипастирској беседи присутнима се обратио Епископ горњокарловачки господин Герасим честитајући овај велики хрићански празник речима поуке, нагласивши да је Христовим крштењем у ријеци Јордану освећена целокупна творевина Божија јер Христос је својим крштењем показао на који начин се посвећујемо и бивамо деца Божија. Даље у својој бесједи епископ поучава народ говорећи да на дан Христовог Крштења у Новом Завјету први пут имамо потврду Свете Тројице: Син који се крштава, Свети Дух који силази с неба у виду голуба и Бог Отац који говори: „ Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи…“

Након бесједе Епископ је још једном пожелио сретан празник свим окупљеним вјерницима, те их покропио освећеном водицом.


Извор: Епархија горњокарловачка