Type Here to Get Search Results !

Архијереји Јован и Методије богослужили у манастиру Вољавац


Уочи празника Светог Симеона Мироточивог, у петак 25. фебруара 2022. године, Света Архијерејска Литургија је служена у манастиру Вољавац, поводом ктиторске славе ове древне светиње.


Литургију су служили Њихова Преосвештенства Епископи пакрачко-славонски Г. Јован и будимљанско-никшићки Г. Методије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се архипастирском бесједом обратио Владика Методије, који је  ријечима срдачне добродошлице поздравио Преосвећеног Епископа Јована.

„Преосвештени и драги Владико Јоване, брате и саслужитељу, добродошао у ову древну земљу гдје се родио онај кога данас помињемо и прослављамо, Свети Симеон Мироточиви жупан Стеван Немања, и који нам доносиш благослове древне славонске Епархије и пакрачке, а поготово молитве, благослове и покровитељство јасеновачких мученика, којима се молиш и клечиш за цјелокупни род наш. Сретан свима данашњи празник и данашње сабрање, на овом дивном мјесту, гдје је онај који се родио на ушћу двије ријеке, Рибнице и Мораче, устројио ову дивну светињу, овај храм Пресветој Богородици, на ушћу Бистрице и ријеке Лима“, казао је Његово Преосвештенство.

Додао је да кад се испунила пуноћа времена у нашем народу, Господ је преко онога који је кренуо Његовим путем и своје срце поклонио Њему, жупана Стевана Немање, преко њега је цјелокупан род наш увео у благословене и освештане народе хришћанске.

„Онај који је, као што смо чули данас у светом Јеванђељу, узео крст свој на се и кренуо за Христом и себе цјелокупног предао Њему, тако презревши и заборавивши на сво господство, част, власт и моћ које је имао у свом времену и који је цијели живот свој поклонио Христу Богу нашем; само онај који није желио да сачува живот свој овај спољашњи са својим положајима, чашћу, достојанаством и богатством, тај је сачувао живот свој истински, душу своју за Царство небеско и не само своју него свих оних који су кренули у његовом примјеру његовим путем“, рекао је Владика.

Цјелокупна династија Немањића, која се угледала на Стевана Немању, из чијег окриља, с чијег је огњишта и крила кренуо највећи принц, који је ходио овом земљом нашом благословеном, Растко, односно Свети Сава, освештали су, по ријечима Епископа Методија, цјелокупне ове просторе, тиме што су ишли за Христом Богом нашим.

„Почели смо празновање Светог Симеона овдје, у овој његовој дивној задужбини, у овом дивом мјесту и крају за који је у својој повељи Свети краљ Владислав 1234. описао и рекао да је овдје живјела властела нашег народа и да је овдје постројен храм у 12. вијеку од руке жупана Стевана Немање, његовог претка. Сјутра ћемо, ако Бог да, у Саборном храму у Беранама, који је у изградњи, први пут служити Литургију у самом Храму. И као што је наша Црква, не само света, и не само апостолска, него је и саборна; то значи да се сабирамо сви заједно, заједнички не сами за себе да се спасавамо и да се молимо, него заједнички, саборно да једни друге подржавамо, да се волимо и да се заједнички Богу молимо, па да се саберемо и на сјутрашњем сабрању у Беранама. Још важније је да се саберемо и у недјељу, у Подгорици, када ћемо се сви из овог нашег краја сабрати, на челу са нашим Митрополитом Јоаникијем, нашим духовним оцем, с којим ћемо, опет, заједно да кренемо у литију са храма Христовог Васкрсења на оно мјесто, гдје је на ову земљу дошао и гдје се родио Свети Симеон Мироточиви, тако се још једном подсјетити на оне древне наше претке који су ишли Христовим путем, али се подсјетити на ове недавне наше литије“, рекао је Преосвећени Епископ Методије.

Ктиторска слава манастира Вољавац прослављена је благосиљањем и ломљењем славског колача и жита.   

Овом приликом су подијељене захвалнице појединцима и колективима.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка